Големите производители ще обясняват цената на хляба

Големите производители ще обясняват цената на хляба

Големите производители ще обясняват цената на хляба
Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари ще представи днес своята позиция за цената на хляба в страната, съобщиха от организацията. Само преди седмица земеделският министър Мирослав Найденов свика извънреден консултативен съвет по зърното заради поскъпването на хляба от началото на годината с повече от 15 на сто. На срещата стана ясно, че не е имало основания за рязко поскъпване на продукта през първите дни на януари, но се очаква от февруари цената да е с до 20 на сто по-висока.
В момента производителите на хляб преговарят с търговските вериги за нови цени на хляба. "Обещахме на министър Найденов да не говорим в проценти, но според правените досега секторни анализи тенденцията е към поскъпване", обясни тогава Николай Тапаров, председател на Камарата на индустриалните хлебопроизводители и сладкари. "Няма никаква драма, работим в пазарна икономика, може да вдигнем цената с 0.60 лв или 0.80 лв., или да я намалим, ако поискаме. В случая става въпрос за световна тенденция за поскъпване на зърното, която ще важи за всички", допълни Тапаров.
Министерството на земеделието и храните обмисля да засили проверките за качеството на хлебни изделия в големите търговски вериги, които според информация на хлебопроизводителите оказвали натиск върху тях. "Точните им думи бяха, че бедният български производител спонсорира богатите търговски вериги", каза тогава министър Найденов. От комисията за защита на конкуренцията предупредиха, че внимателно следят пазара за картелни споразумения между производителите.
По данни на бранша себестойността на хляб от 0.700 кг е 1.06 лева. От ресорните асоциации обясниха, че в много магазини цените са по-ниски, защото 60 на сто от сектора работи в сивата икономика.
На срещата днес производителите ще представят доклад на одиторската компания "Делойт България" на тема "Определяне на себестойността на два вида масов хляб". От браншовата камара ще изразят позицията си доколко добиваното в България жито е качествено и дали продаваният масово хляб отговаря на определени стандарти.
Само преди седмица земеделският министър увери, че през тази година няма да има недостиг на зърно за хляб. Тогава от асоциацията на мелничарите потвърдиха информацията.
Компаниите от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари държат 80% от пазара на хляб и хлебни изделия в страната. Сред членовете на организацията са фирми като "Нилана", "Симид", "Добруджански хляб" и други.