Хлябът ще продължи да поскъпва с още 30%
Белият хляб, произведен от брашно тип 500 ще продължи да поскъпва поне до 1.40 лева за килограм от сегашните 1.10 лв., прогнозират от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари.
Според техните данни от юни 2010 г. досега хлябът е увеличил цената си средно с 60 на сто и се очаква ново увеличение с още около 30% заради растящата цена на житото в световен мащаб. "България не е затворен пазар и е логично хлябът да увеличава цената си при поскъпване на житото", обясни Никола Тапаров, председател на браншовата камара.
Компаниите от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари държат 80% от пазара на хляб и хлебни изделия в страната. Сред членовете на организацията са фирми като "Нилана", "Симид", "Добруджански хляб" и други.
Именно диетични хлябове на част от големите компании са обект на разследване от Комисията за защита на потребителите, тъй като изследване показа, че не съдържа указаните съставки. По данни на организацията в момента крайната продажна цена на хляба е около 1.10 лева за 1 кг и ако се следва икономическата логика, тя трябва да достигне до 1.40-1.50 лева до февруари.
"Не сме спекуланти, цената на хляба се покачва заради поскъпването на основната суровина на световните пазари - зърното", аргументираха се представителите на камарата. От организацията отрекоха в сектора да има картелни споразумения за цената. "Никой не е толкова глупав, за да се съюзява да продава на загуба, защото цената е по-ниска от икономически оправданата", допълни Тапаров.
Потърсени за коментар, от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обясниха пред "Дневник", че са поискали подробна информация от Министерството на земеделието и храните за формирането на цените както на хляба, така и на житото и олиото. "Засега нямаме основание за започване на производство за евентуално картелно споразумение, но следим внимателно пазара", казаха още от антимонополното ведомство.
"Около 59% от цената на хляба е вложеното в него зърно. В началото на миналата година себестойността на зърното в хляба е била 37 ст. за килограм, сега е 62 ст.", обясни Никола Тапаров, председател на браншовата камара. Според индустриалните компании от бранша в хляба се влага само качественото зърно от страната, което е около 30% от общата реколта, или през 2010 г. е било около 1.2 млн. тона. "Хлябът, който се продава в България, е качествен и на ниска цена.
Стойността му е около 27 на сто от средните нива за Европейския съюз", казаха от браншовата камара. От организацията обясниха, че докато в средата на 2010 г. са купували тон брашно тип 500 за 210 лева, сега цената му е 450 лева.
"Българите не могат да ядат кисел и клисав хляб като германците, затова пригаждаме рецептите към местния вкус", обясни различния вкус на хляба в България и Германия Дора Малева от "Добруджански хляб". Още в средата на миналата година браншовата камара е изпратила писмо до Министерството на финансите и Националната агенция за приходите (НАП), в което настоява всички хлебопроизводители да бъдат свързани с НАП подобно на бензиностанциите.
Организацията също така иска диференциран ДДС за храните от 6%, както и задължителна регистрация на производителите по Закона за данъка върху добавената стойност. Оттам настояват и всички разплащания да се извършват по банков път. "Досега сме срещнали разбиране, продължаваме да чакаме", казаха от браншовата асоциация.
От асоциацията на хлебопроизводителите настояват да отпадне и възможността за натурално получаване на рента, защото "това води до набъбване на сивата икономика". По данни на бранша в момента около 60% от производителите работят полулегално, като спестяват от качество или от данъци.