Министерство на здравеопазването: Диетичните хлябове без опасни съставки, но с повече сол

Министерство на здравеопазването: Диетичните хлябове без опасни съставки, но с повече сол

Министерство на здравеопазването: Диетичните хлябове без опасни съставки, но с повече сол
12 вида хляб са със сол над нормата

535 фурни провери здравното ведомство
Министерството на здравеопазването не откри сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове след проверка в няколкостотин фурни и магазини. Още миналата седмица от ведомството казаха, че изследванията на продуктите и производителите не показват нищо обезпокоително.
Въпреки това служителите на районните здравни инспекции са открили нарушения при етикетирането на храните в 34 обекта. При 12 вида хляб пък има повече сол от нормата.
Все още не е направен анализ на съдържанието на фибри в диетичните хлябове. Няма обаче данни за утайка от кафе или наднормено съдържание на пепел в продуктите. В черните и диетични хлябове няма нищо опасно или обезпокоително, казаха от ведомството.
Проверките на здравното министерство започнаха, след като от асоциацията "Активни потребители" обявиха, че са направили собствено изследване, което показа, че енергийната стойност на 12 марки диетичен хляб е по-висока от описаната на етикетите.
Освен това беше открито високо съдържание на остатъчна пепел, което асоциацията обясни с влагането на много сол и други добавки, като например утайки от кафе. Те обявиха още, че е занижено съдържанието на фибри, а най-високото ниво на захари е било установено в хляб с надпис "за диабетици".
От здравното министерство заявиха, че не са получили сигнал и подробни данни от "Активни потребители". Изследвали са обаче 76 различни вида хляб за вкусови показатели, изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар. Анализите са направени в 6-те официални акредитирани лаборатории на регионалните здравни инспекции. В 12 от пробите е установено съдържание на сол над нормите.
"Наличие на изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел, захар или други съставки не е открито", съобщиха от министерството. При проверките в 34 хлебарни са установени нарушения на нормативните изисквания при етикетите и представянето на храните. Издадени са 58 предписания за отстраняване на разминаванията и 7 акта за административни нарушения. Санкциите ще са от 500 до 1000 лв. Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.
От министерството заявиха, че няма да съобщят марките хляб или фирмите с нарушения. Не казаха и кои точно продукти са проверени и дали сред тях са 12-те вида хляб, за които изследването на "Активни потребители" показа разминаване. От ведомството обаче обясниха, че са проверени почти всички марки на пазара, тъй като инспекторите са взели проби от 535 фурни и 891 магазина.
Оттам не дадоха срок и кога ще бъдат обявени данните от изследването на количеството фибри в хлябовете. Това според "Активни потребители" е едно от основните разминавания между етикетите и съдържанието на продуктите.
Още миналата седмица Богомил Николов от "Активни потребители" коментира, че целта на изследването на асоциацията е била да покаже какво има в продуктите и да помогне на потребителите да направят информиран избор. В последните седмици между него и производителите на диетичен хляб се зароди спор за методологията на изследването на частната лаборатория SGS, в която потребителската организация анализира продуктите.
Според камарата на индустриалните хлебопроизводители методът е остарял и се използва за фуражи. Вчера "Дневник" не успя да се свърже с председателя на браншовата организация Николай Тапаров, който е и собственик на един от големите производители на диетични хлябове "Нилана".