Стандартите за хляб ще бъдат готови до месец

Стандартите за хляб ще бъдат готови до месец

- Рецептите ще бъдат браншови
Големите сдружения на хлебопроизводителите и земеделското министерство започват работа по изготвянето на стандарти за три вида хляб - бял, типов и "Добруджа". Това съобщиха днес от организациите и агроведомството.
Рецептите ще бъдат браншови, по подобие на стандарта "Стара планина" за месни продукти, а не по държавната стандартизация. Ще бъдат заложени изисквания за суровините, както и за технологията на производство.
Предвижда се в трите вида хляб да бъдат влагани само брашно, вода, мая и сол. Компаниите, които решат да следват стандарта, няма да могат да използват стабилизатори и подобрители. Очаква се стандартите да бъдат изготвени след около месец, тогава ще стане ясно и името им.
Междувременно от земеделското министерство съобщиха, че започват проверки на сивия сектор в хлебопроизводството, които ще бъдат съвместни с финансовото ведомство и МВР. По данни на земеделския министър Мирослав Найденов регистрираните фурни в страната са 4500, а "половината бранш" е в сивия сектор.
"Ние вече сме представили информация на Националната агенция за приходите по проблема", каза председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. По думите му са дадени конкретни данни къде има пунктове за нелегално производство.
"Ще подгоним нелегалните, въпреки че хлябът се прави в повечето случаи през нощта. Ако ХЕИ досега не са ги контролирали, агенцията по храните има пълните правомощия и нощно време ще ги контролира", каза Мирослав Найденов.