Хранителни магазини и заведения ще трябва да се пререгистрират

Хранителни магазини и заведения ще трябва да се пререгистрират

Магазините, заведения и производителите на храни от неживотински произход ще трябва да се пререгистрират, а инспектори ще ги проверяват на място. Това съобщиха от агенцията по храните. Мярката е свързана с изготвянето на единен регистър на обектите, които са регистрирани по закона за храните и са под контрол на институцията.
Пререгистрацията ще трябва да направят всички производства и търговци, които имат досег с храни от неживотински произход. Това включва предприятия, складове, магазини, заведения и др. За тези, чиито предмет е производство или търговия с продукти от животински произход, ще се използва базата на бившата ветеринарномедицинска служба.
За самата пререгистрация няма да бъде необходимо подаване на документи от собствениците в агенцията. Инспектори от институцията ще посетят всички обекти на място.
Производствата и търговците на едро ще се посещават от трима инспектори, а останалите- от двама. Тяхната цел ще бъде да съблюдават дали обектите съответстват по сграден фонд и оборудване, както и дали отговорят на технологичната си документация, хигиенните изисквания, изискванията за етикетиране на храните и др. 
Събирането на тази информация ще послужи за определяне на минималната честота на инспекциите във всеки конкретен обект, казват от агенцията по храните. 
Според плана на агенцията предприятията и търговците с храни от неживотински произход трябва да бъдат разделени на три групи в зависимост от степента на риска при тях. Първите ще бъдат фирмите, покриващи всички изисквания на ЕС за оборудване и сграден фонд. Втората категория обхваща компаниите, които имат различни предписания от контролните органи, а третата - тези, при които са констатирани повече проблеми. Компаниите, които имат сериозни нарушения и произвеждат храни, създаващи рискове за хората, ще бъдат затваряни до отстраняване на нередностите.
Идеята на агенцията по храните е пререгистрацията да приключи до лятото.