Гурме "клопки" в четвъртък

В сутерена на сградата, строена в средата на XIX век за девически колеж всичко е фюжън – от менюто до смесването на кристалните полилеи и орнаменти в стил ню барок, автентичните каменни стени на постройката и модерната декоративна пластика. Това е "Акант руж" - ресторант на годината за 2010г. Едноименната класация на сп. "Бакхус". Ресторантът бе един от партньорите на тазгодишната церемония а управителят му Любомир Стоянов, който е в челната класация на безспорните авторитети в енологията у нас, бе отличен за иновативен и нестандартен подход към винената листа на ресторанта.
"Добрият подбор изисква 80% от вината в листата да са в средния ценови диапазон или между 10 и 20 лв. доставна цена, казва Стоянов. Добрият подбор изисква във винената листа да са представени всички добри месни производители с най-известните си региони. "Изпълнени ли са тези условия, това означава листа с около 160 – 180 позиции, което обаче е постижимо все още само за твърде малък кръг ресторанти в България".
Сега в началото на лятото Стоянов е замислил нова "гурме клопка" за почитателите на добрата храна и хубавото вино. В поредица от вечери в новата тихата градина на ресторанта, който се намира в сърцето на най-стария варненски квартал "Гръцката махала", шефът на заведението Ивайло Димитров ще предложи серия тематични вечери. За първата тематична вечеря, която се състоя снощи Ивайло логично Ивайло бе подбрал морски деликатеси - пълнени бейби калмари на барбекю, карпачо от маринован октопод с масло и билки или рулца от поширана балканска пъстърва. Заедно с екипа си тази година Ивайло спечели първото място в конкурса "Готвач на годината" 2011 г.
Според Любомир Стоянов добре подредената вина листа трябва да предлага избор от поне три етикета за всяко от ястията в менюто. "По тази причина за всеки истински професионалст е ясно, че изборът на вина обикновено е три пъти по-олям от този на ястията", обяснява той.
Акант Руж вече е планирал тематично всички четвъртъчни вечери до края на месец юли. На 30 юни Иван Звездев ще гостува на ресторанта и ще приготви свои специалитети. Следват авторски бюфет на новия екип на ресторанта, френски бюфет, вдъхновен от деня на падането на Бастилията 14 юли, американско барбекю и вегетариански бюфет.