Франция ще задължи ресторантите да обявяват как готвят храната

След дълго години лобиране, прочутата френска кухня бе обявена неотдавна за част от световното историческо наследство, но във Франция все още може да се открие "традиционен" ресторант само с хладилник и микровълнова фурна и клиентите да не знаят това. В менютата на много бистра могат да се видят ястия като "бьоф бургиньон", патица "а л'оранж" или "гретен дофиноа", които изобщо не са минали през ръцете на готвача в кухнята. Те се продават в складове за замразени храни в пакети по 2 кг и залепени за тях инструкции как да се приготвят в микровълнова фурна.
Сега парламентът иска да сложи край на тази мрачна кулинарна тайна и да защити гастрономичната репутация на страната. За целта тази седмица долната камара на парламента одобри закон, който ще задължи заведенията изрично да посочват, дали сервираното е прясно приготвена или е притоплена полуготова храна.
"Ресторантите са единственото място, където наистина не знаеш какво ядеш. Трябва да отдадем заслуженото на професионалистите, които се трудят да създадат висококачествен продукт и да гарантират, че клиентът знае, че ще яде нещо, приготвено по традиционен начин", коментира депутатът Фернан Сер. Той е от управляващата консервативна партия на президента Никола Саркози и е един от вносителите на проекта.
Представители на този сектор твърдят, че практиката "мяташ замразения пакет в микровълновата" е много по-разпространена, отколкото смятат клиентите.
Ролан Егюи, президент на френския Синдикат на хотелиерите и ресторантьорите (UMIH), изчислява, че едва около 20 000 от френските 120 000 заведения за хранене могат да претендират, че готвят от пресни съставки.
Законът за качеството на храната, който трябва да мине и през Сената, е част от по-голяма кампания за защита на потребителите, обяснява "Ройтерс".
Беноа, шеф-готвач от 15 години, който не иска да се споменава фамилията му, казва, че законът ще е наложително разбуждане на ресторантьорската индустрия, която твърде дълго се излежава на старите си лаври.
Неотдавна той е отворил гурме ресторант, приготвя пресни, качествено произведени, закупени същия ден продукти и се оплаква от нелоялната конкуренция на заведенията, работещи със замразена полуготова храна.
"Наехме цял екип да подготвя продуктите, а те – само едно момче, което изпълнява стотици поръчки на ден с микровълновата фурна", казва Беноа пред "Ройтерс".
В покрайнините на Париж в складове с ръждястващи стени е струпано такова многообразие от полуготови и замразени храни, че човек започва да се чуди какво точно му сервират като "парижки деликатеси" в града.
Сред редиците от пресни зеленчуци и екзотични подправки има гигантски фризери, натъпкани с пакетиран гъши дроб, чинии с гурме салати, мрежи с полу-изпържени лукчета и 2-килограмови кутии с "телешки език в пикантен сос (9 минути в микровълновата)".
Откъде идват прекрасно оформените яйца в салатата ви? Купуват се в кофа по 75 бройки, готови да бъдат топнати във вряща вода за 60 секунди преди сервиране.
Пекарите пък могат да се сдобият с 3 килограма разбит белтък плюс 1 литър разбити жълтъци.
Може би с новия закон хората ще могат да подбират да се хранят на местата, които действително наемат готвачи за приготвяне на прясна храна", казва Беноа.
Складовете повдигат и друг ивъпроси – например, къде е границата между пресните и предварително подготвените продукти и колко строг трябва да бъде режимът за ресторантите.
Трябва ли шеф-готвачът изрично да уведомява клиентите си, ако е използвал замразени ягоди в домашен сладкиш, или замразени гъби в гъбения сос?
Ролан Егюи предупреждава, че правителството не бива да прекалява в прилагането на закона и припомня, че замразени продукти се използват в сладкарството от десетилетия, за да се поддържат тортите пресни до момента на сервирането им.
Има и въпросителна над това дали французите действително пък се вълнуват чак толкова какво има в чинията им. При това в страна, където има безброй спорове и противоречия, когато стане дума за това що е национална кухня.
Тази година търговската верига за замразени храни "Пикар" бе обявена за втори пореден път за най-предпочитаният бранд, макар че продава замразени храни.
Впрочем, Франция е и един от най-добрите пазари в света за веригата "Макдоналдс".