Храната като хапка удоволствие от живота

На живо
Заседанието на Народното събрание

Храната като хапка удоволствие от живота

Хлябът на щанда на Slow Food
Хлябът на щанда на Slow Food
Тазгодишната крилата фраза на Деси е "Човекът е създаден за кеф". Толкова й харесва, че решава да си го пренесе и в следващите години, дори мисли да направи нова религия, движение, партия или каквото се изисква, за да популяризираш един светоглед. Деси Димитрова е координатор на движението Slow Food за България и си повтаря фразата зад щанда му на изложението "Интерфуд&Дринк" в София, докато нарежда гостите си.
Днес беше закриването на изложението и почивният ден е довел повече обикновени посетители за сметка на бизнеса, който вече е минал през работните дни. Хората край щанда със сигурност са тук единствено за удоволствие – от храна и поезия.
Десислава Димитрова е координатор за България на движението Slow Food
Десислава Димитрова е координатор за България на движението Slow Food
Ама буквално удоволствие, защото освен вкусни домашни сладка, сокове, билков чай и кексчета Slow Food е направило зад щанда си малък поетичен рецитал на Мария Донева. Тя започва с уговорката, че няма да чуете дълбоки и мрачни стихове за страдание, не е от поетите, които си късат ризите от мъка и го изливат в думи. Е, нейните са много по-леки, с малко слънчева пудра, кристална захар, дюли и сладко от спомени, от хубавите спомени, на които се усмихваш, а не въздишаш.
Ученици от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии с играчките, които Мария Донева е направила от чорапи
Ученици от Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии с играчките, които Мария Донева е направила от чорапи
Щандът на Slow Food събира доста посетители, всъщност докато преминавах покрай останалите щандове на изложението в "Интер Експо Център" веднага го забелязах по плътно заобиколилите го хора. Някои, май повечето, чуваха за пръв път за Slow Food.
Движението Slow Food възниква в Италия през 80-те години, за да се противопостави на бързото хранене, бързия живот и липсата на време за прости удоволствия. Като това да отделиш час за обяд с истинска храна вместо такава, пълна с миризми и вкусове, създадени не в кухнята, а в някоя лаборатория. Да пиеш чаша хубаво вино вместо боядисана и ароматизирана газирана вода. Да се храниш от продуктите, които ти е дала природата наоколо, не с такива, пропътували хиляди километри през стотици замразени часове, след като са били откъснати от някоя изкуствено осветена оранжерия.
Някои манастири в България вече са земеделски производители и предлагат органични плодове и зеленчуци
Някои манастири в България вече са земеделски производители и предлагат органични плодове и зеленчуци
Българският клон на движението се е заел да опази и популяризира традиционна храна, произвеждана в малки региони на страната – като различни сирена, колбаси, смилянския боб. Последният предизвиква жив интерес на изложението.
"Ама наистина ли е смилянски? Аз съм си купувала, уж за такъв ми го продадоха, но когато го сварих, се оказа, че изобщо не е и не е хубав."
Две жени гледат малко подозрително към пликовете с фасул, вероятно в плен на спомените за купения преди години, който е имал общо със Смилян точно толкова, колкото глинено гювече с тефлонов тиган.
Смилянският боб предизвиква голям интерес, а хората споделят с леко подозрение как преди години са попадали на обикновен, закичен само с името "от Смилян"
Смилянският боб предизвиква голям интерес, а хората споделят с леко подозрение как преди години са попадали на обикновен, закичен само с името "от Смилян"
Зоната с органични продукти на изложението като цяло се радва на доста висок интерес в сравнение с останалите, особено покрай щандовете с мед. "Ние българите трудно се сдружаваме, не можем да се съберем", жалва се пред клиенти производител зад щанда на Сдружението за биологично пчеларство. Близо до бурканите с пчелна сладост са щандове за захарни изделия, изглеждащи като отчупени от къщичката на Хензел и Гретел.
"Актина" е гръцка компания, която сега влиза на българския пазар за професионални консумативи, след като досега е позната с марката си "Йотис" в продажбите на дребно. Един от служителите й държи да ми обясни много подробно какво правят и че сега идват на българския пазар. И тук, и на още няколко щанда можете да видите нагледно как сладкарски цехове могат да правят приказно красиви украси, да пълнят сладкиши с плодови сладка, захаросани плодове и кремове – като си ги купуват готови.
Приготвени са така, както никога не бихте могли да ги направите вкъщи и са нагледна илюстрация на поговорката, че човек трябва да се храни и с очите. На техен фон съвсем мъничко и неволно сравняваш домашните покривки на секциите с биологични храни, повечето от малки, почти домашни производства. Не мислете да определяте категорично кое е по-хубаво – всяко си има чар.  
Производителят на сладкарски суровини "Актина" стъпва сега на професионалния пазар в България
Производителят на сладкарски суровини "Актина" стъпва сега на професионалния пазар в България
Сещам се за шофьора на таксито, който ме попита какво има тук, че толкова хора са дошли. "Изложение за храна." – "Ама защо не съобщават, че има такива интересни работи, я виж ти."
Ако се върна в началото – думите му могат да служат в подкрепа на новото движение на Деси Димитрова, че човек е създаден, за да изпитва удоволствие – така че се стреми към него, все едно дали е богат, беден, без значение какво работи и в какво вярва. Винаги ще му се иска да намери нещо хубаво и в толкова малко наглед нещо като храната.
Мария Донева говори за лимоновите звезди и тавите за сладко, блестящи като Луната
Мария Донева говори за лимоновите звезди и тавите за сладко, блестящи като Луната
Която може да е нещо много повече от задоволяване на глада и вкус. Може да е споделена като дума, приятна като поезия и съкровена като домашно сладко. Кой поет, ако не обича храната, би могъл да каже като Мария Донева, че дъждовният облак е на една целувка разстояние от земята? Когато го чуеш, ти идва наум, че всички вкусове са като едно пътуване – към дома, света, към подправки от безкрайни империи и към собственото разбиране как трябва да се храниш.
Още за кулинария и снимки от изложението в блога на автора http://almondandcinnamon.blogspot.com/