Бухали превземат кухнята

С наближаването на декември настъпва времето и на голямото коледно печене на бисквитки, за радост на малчуганите, които обичат да мачкат тесто, да изрязват с формички и да украсяват готовата продукция в причудливи форми. Е, идва и времето, когато мама и татко ще трябва да инвестират много време в почистване на кухнята, след всяка изпробвана рецепта, но пък споделеното удоволствие си заслужава.
Но краят на ноември е междинен период, в който тиквите вече са поомръзнали, а за коледните приготовления е все още малко рано и именно сега е идеалният момент за изпичането на няколко тави занимателно вкусни бухали, под формата на маслено-шоколадови бисквити.
Месенето на тестото може да бъде съпроводено и с урок по орнитология. Докато оформят бухалите, децата могат да научат, че те са редки птици, включени в Червената книга на България за защитените видове. Рядко гнездят в хралупи на дървета и за свои домове предпочитат скалните пукнатини, ловуват през нощта и заедно със совите са символ на мъдростта, най-вероятно заради търпеливото изражение, което притежават.
Оформянето на тези бисквити отнема повече време, особено като се добави и изчакването на тестото да се охлади в хладилника, но пък крайният резултат е гарантирано радващ и ще остави цялото семейство доволно от всички вложени усилия.
За направата на 30 бухалски бисквити са нужни: 150 г меко масло, 1 ч.ч. светла кафява захар, 1 малко яйце, 1 пакетче ванилена захар, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, ½ ч.л. Сода, ¼ ч.ч. начупен на парченца шоколад, шоколадови топченца/капки и сурово кашу за украса.
В голяма купа с миксер се разбъркват маслото, яйцето, захарта и ванилията, докато се получи кремообразна смес. Към нея се добавят двете чаши брашно, бакпулверът и содата и се обърква за кратко с лъжица. Получaва се ронливо тесто, което се изсипва върху наръсен с брашно плот и започва да се меси. От топлината на усърдните детски ръце маслото ще започне да омеква и отчайващата на пръв поглед смес ще се превърне в меко тесто след известно време.

Натрошеният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълновата и се оставя да се охлади. От тестото се отделя 1/3 част и към нея се добавя шоколадът. На този етап мацаницата става пълна, но трябва да се премеси няколко пъти, за да може тестото да се оцвети равномерно в кафяво. Ако е нужно се добавят 1 - 2 с.л. брашно, за по-лесна работа.
Двете теста - бялото и кафявото - се увиват в прозрачно фолио и се оставят в хладилника за 30 мин. След това тестата се изваждат и всяко се разделя на две части. Вече не са толкова меки и са по-удобни за оформяне, но все пак на този етап мама и татко ще се наложи да помогнат на децата. Едното бяло тесто разточва внимателно върху прозрачно фолио на не много тънка кора с ширина около 4 см. Едно от шоколадовите теста се оформя с изтегляно и притискане във вид на цилиндър с диаметър около сантиметър и се поставя в средата на бялото.
Внимателно, помагайки си с фолиото, двете страни на бялото тесто се повдигат и захлупват върху шоколадовото, така че да се долепят краищата им и да се покриват съвсем малко. Полученият цилиндър се увива хубаво във фолиото. По същият начин се постъпва и с другите две части бяло и кафяво тесто. Готовите два цилиндъра, увити добре, се слагат отново в хладилника за още 30 мин.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Стегналите цилиндри се изваждат от хладилника и всеки се нарязва на кръгчета с дебелина 3-5 мм.

В застлана с хартия за печене тава кръгчетата се долепят две по две едно до друго и внимателно се притиска там, където се допират. Така се получава лицето на бухалчето. За очи в кафявата част на тестото се слага по едно шоколадово топче, а за клюн - по едно кашу, което се закрепя с широката част нагоре. С леко прищипване в горните краища на сладките се оформят ушичките на бухалите.
Така получените бисквити се пекат за около 10 мин. в загрятата фурна или докато леко порозовее бялата част на тестото. Когато се изваждат от печката сладките трябва да са леко меки - след изстиване се стягат, не трябва да се препичат, защото ще станат твърди.
Оставят се да се охладят в тавата и после се хапват доволно с чаша студено прясно мляко, като преди това може да бъдат заведени и на разходка в близкия парк или гора. Току-виж срещнали и някой себеподобен, с който да завържат интересно познанство.