Горещ шоколад на клечка

Горещ шоколад на клечка

Горещ шоколад на клечка
Има ли нещо по-хубаво в студените зимни следобеди от чаша горещ шоколад? За децата чаят и прясно изцеденият сок са много по-полезни, но мъничко шоколад по специални поводи и за сгряване на премръзнали ръчички след дълга игра в снега, е разнообразна алтернатива.
Зимата е подходящ сезон за приобщаване на малчуганите към кухнята, особено ако ги екипирате с детски престилки, малки дървени лъжици за разбъркване и чашки с картинки, които да бъдат само за тях. А кой е казал, че шоколадът трябва винаги да бъде прозаичен във вид на млечно блокче, след като можете да забъркате сами по-здравословен вариант с висок процент съдържание на какао?
Доброто настроение и смехът, които може да донесе омазването с разтопена сладост са незаменими. А това неизбежно ще се случи, докато разтапяте на водна баня съставките за горещ шоколад на клечка.
Освен това децата могат да добавят любимия си аромат – ванилия, канела, портокал или бадем, който да превърнат десерта в истинска симфония. Родителите пък биха одобрили няколко капки ром или лют пипер в своята порция, а накрая всички ще се зарадват на шапка от разбита сметана, която задължително трябва да залепне за носа при надигане на чашата.
Но преди да се превърне в напитка, шоколадът ще приеме кръгла и стегната форма, прикрепена на дървена бъркалка. Опакован в красива хартия и с панделка, горещият шоколад в този вид е и интересен коледен подарък за любителите на какаовата сладост, който можете да приготвите заедно с децата.
За направата на 4 порции са нужни: 200 г натурален шоколад с висок процент съдържание на какао, 2 с.л. кафява захар, ½ ч.л. канела, щипка сол, ½ ч.л. настъргана портокалова кора, разбита сметана и какао за гарниране, малки силиконови формички за мъфини, дървени плоски бъркалки или дървени шишчета и цветни панделки за украса.
Горещ шоколад на клечка
Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня заедно със захарта, канелата и щипката сол, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Това могат да направят и децата, с помощ от мама и татко. Когато шоколадът се втечни напълно, се добавя настърганата портокалова кора и се разбърква още няколко пъти.
Готовата смес се оставя да се охлади няколко минути и се разсипва в силиконовите формички – ако са големи, се пълнят до половината.
Горещ шоколад на клечка
Изчаква се да стегнат леко и в средата на всяка доза се закрепя внимателно по една дървена бъркалка. Шоколадът се оставя да се втвърди на студено място за поне час, без да се мести, за да не паднат "дръжките". През това време можете да разбиете сметаната за гарниране.
След като са готови шоколадовите блокчета, децата могат да ги извадят от формичките и да украсят дървените клечки с по една цветна панделка. За да се насладите дружно на ароматната напитка ви трябва само горещо прясно мляко, разлято в големи чаши. Във всяка се потапя по едно шоколадово блокче и с дървената бъркалка се разбърква, докато се разтвори напълно. Накрая всеки горещ шоколад се гарнира с лъжица разбита сметана и се изпива с наслада и в добро семейно настроение.