Вкусните потайности на София
Има хубави места в София, които трудно се откриват, ако някои не ти е казал за тях. Ресторант “Вкусен свят” се намира в центъра на столицата, но рядко може да бъде забелязан от случайните минувачи, защото е скрит в задния двор на една от кооперациите на бул. "В. Левски". До него се стига през тъмен, невзрачен безистен, който с нищо не издава характера на заведението. Самото име “Вкусен свят” предполага по-скоро непретенциозна квартална кръчма, отколкото ресторант от класа.
Градините, поместени в задни дворчета, често са доста клаустрофобични. Клиентите се хранят в обкръжението на неприветливи олющени зидове, прането на съседите и няколко гладни котарака. Откритото пространство на “Вкусен свят” обаче наистина е красиво зелено място, изолирано от прашния булевард. Масите са разположени сред дървета и храсти, които създават естествени сепарета, а по стените се вие истински бръшлян. Осветлението е само на свещи. Звучи приятна музика, подбрана така, че да не е банална и едновременно с това не е за прекалено тесни музикални вкусове.
Обслужват приветливи момчета, които си позволяват закачлива фамилиарност толкова, колкото да им позволите да ви съветват за менюто.
Самото меню смесва няколко кулинарни традиции - българска, сръбска, френска и италианска. Интересни са предложенията в частта “фондю” - блюда с различни видове сирена, които се поднасят на клиента все още къкрейки на тих огън. Предлагат се фондю с гъби, риба тон, бадеми, с бяло вино и с банани на цени от 3.20 до 6.75 лв. Мястото е известно и с превъзходните си супи на цени от 1.40 до 2.20 лв. Непременно опитайте андалуското гаспачо, доматената кремсупа с моцарела и зелен пипер, кремсупата от манатарки и шкембето със сметана. От салатите редом с класическите овчарска, шопска и мешана се откриват някои по-нестандартни предложения като броколи с екзотичен дресинг (2.57 лв.), “Аруба” - зелена салата с цитрусови плодове и авокадо (3.50 лв.) ,“Чери” - малки доматчета с три вида сирена (3.50 лв.), “Памидоро” - сушени италиански домати на слънце (3.50 лв.). В менюто постоянно се обновяват “новите предложения”, които през този месец включват запечени пиперки с моцарела и домати на фурна (3.90 лв.), патладжани на фурна с букет от сирена и билкова салца (4.40 лв.). Един от кулинарните акценти на ресторанта е барбекюто на дървени въглища. Тук може да се опита рядко срещаният щраусов шишлик (9.90 лв.), специалитети от заешко, пъдпъдъче, патешко и пуешко месо. Сред интересните предложения са свинската плескавица с бекон и люти пиперки (4.98 лв.), хайдушкият шиш в орехови листа (5.90 лв.), гъби на барбекю със синьо сирене (3.90 лв.), агнешко в бирен сос (8.65 лв.). Предлага се и богат избор на риба, сред които по-редките перка, маслена риба, риба меч. Едно от предпочитаните от ценителите рибни ястия е калкан в сос от шампанско (8.79 лв.). За десерт поръчайте печена ябълка с карамел и сладолед (2.40 лв.).
Накрая ще ви поднесат сметката с чаша аперитив, с който ще ви пожелаят ”по лесно да преглътнете сметката” . Преди да я преглътнете естествено проверете дали не е по-голяма, отколкото сте преглътнали на вечеря.