Испанската кухня в София навърши две години

Испанската кухня в София навърши две години

 

 

Испанският ресторант “Шафран” на ул. "Шипка" 9 тази седмица навърши две  години. По думите на собственичката Ани Сърчаджиева заведението е единственото в столицата, което предлага автентична испанска кухня. За това гарантира съпругът й Хосе Луис Енгис, който наглежда работата на готвачите и е източник на тайните в приготвянето на испанските ястия. Испанска кухня обаче трудно се продава у нас, казва Сърчаджиева. По нейни наблюдения причината за това са твърдите ни кулинарни навици и недоверието към нови вкусове. Испанските ресторанти в София са рядко явление и защото много от типичните за страната на Дон Кихот блюда са трудни за приготвяне в наши условия, тъй като в испанската кухня се използват някои продукти, които липсват на българския пазар. Например паелята - традиционният испански ориз, и миниатюрните макарони фидеуа не се получават с нашенски ориз и юфка, а специфичните колбаси - хамон серано, салчичона, чоризо и иберико, които заемат основно място на трапезата, са само внос. 

"Шафран" се помещава в стара къща, обзаведена с вкус. Предмети от испанския бит, черно-бели снимки с пейзажи и типажи от страната на коридата,  картини масло придават  артистичност на мястото, без излишна претенция за лукс.

Звучат тиха испанска музика и италиански популярни канцони.

Менюто е кратко, но съдържа емблематичните специалитети за Испания.

От предястията опитайте Салпикон (3.90 лв.) - скариди, риба, миди сос винегрет или Толедо (3,50 лв.) - нахут, ром, лук, чушки, риба тон. В частта тапас (мезета) обърнете внимание на фурмите с бекон (3.90 лв.). Тук се предлага различни видове тортиля с аспержи (4 лв.), с картофи (3 лв.), с хамон (4 лв.). От готвените ястия не пропускайте макорнчетата с морски дарове фидеуа (9.50 лв.) и алипебре (7.50 лв.) - пикантна яхния от риба и картофи по рецепта от Валенсия. Естествено в менюто присъства и паелята, като можете да я поръчате със спанак, нахут и стафиди на цена 6.50 лв. 

В ресторанта има богат избор на морски специалитети. Една от атракциите на заведението е черният ориз с калмари (9.50 лв.), като черният цвят се получава от специфичната защитна течност, която изпускат калмарите.Интересни предложения са и филе от хек по баски (10.90 лв.) и пъстърва с каперси и аншоа (8.50 лв.). Свинската и телешката скара е предпочитана от клиентите заради големината на порциите. Телешката пържола чулетон (15 лв.) излиза около един килограм и може да нахрани двама души. Десертите се приготвят на място. Неустоими са кремът катален (3.90 лв.), подобен на брюле, и яйчният крем натиля (3 лв.).