Рибният остров на София
Рибният ресторант “Тамбукту” на ул. "Аксаков" наистина е самотен остров в столичната кулинарна карта с предложенията си от различни екзотични риби, които вероятно познавате само от Discovery. Можете да ги видите цели в хладилната витрина и да изберете за вечеря най-симпатичния екземпляр. С географските си карти, маски, ударни инструменти и различни предмети от бита на Южна Африка интериорът е създаден с идеята да ви отдалечи на хиляди километри от София. Залата на втория етаж в бившия комплекс “Кристал” се отваря изцяло и получавате приятното усещане, че сте някъде в клоните на дърветата.
Менюто е с идеята да задоволи всички вкусове. Сред салатите не пропускайте “Тамбукту” (5.99 лв.) - подлучени миди, авокадо, фаршировани маслини, чушки и домати. От пушените риби не подминавайте и балканската пъстърва (8.90 лв.), маринования бейби октопод (16.99 лв.) и тарама хайвера (2.99 лв.) по оригинална българска рецепта. Сред топлите предястия интересни предложения са тигровите скариди (14.99 лв.) и японските шишчета на скара с ананас (4.99). От екзотичните ястия опитайте риба тон по колумбийски (19.99) или карибски шиш от три вида риба (13.99).
Изборът на пресни риби постоянно се мени според сезона. Сред интересните предложения в момента са морски език (8.99), морски дявол (6.99), Red Stop (9.49), John Dory (6.99). Рибата ще бъде изпечена на барбекю пред вас. За десерт изберете банан (2.99) или ананас (7.99) на барбекю или сладолед в кокос (3.19).
Винената листа съдържа най-доброто от българските и вносните вина, подходящи за морската трапеза. Има предложения и за тези, които за нищо на света не биха променили хранителните си навици и държат на свинските пържоли или на вегетарианското меню.
А красивите оранжеви рибки плуват в четири още по-красиви аквариума с естествена морска зеленина и над 700 литра вместимост. Папагалът е истински и се казва Роко. Можете да го погалите по главичката. Все още обаче не можете да проведете с него разговор.