"Пиво Варна"...а сърцето ми направо спира!

Едно от най-известните имена сред почитателите на добрата храна във Варна – шеф Тони Иванов е превърнал бившият пияно бар на хотел "Голдън тюлип" в изненадващо привлекателно място, предлагащо, кой знае защо, все още не особено популярната у нас формула "good food & good beer".
Ресторантът "Пиво Варна" изглежда е вдъхновен от германските бирхалета, с тази разлика, че нито едно от тях не може да се похвали с менюто, което ще ви предложат тук.
Великите открития започват със сезонната салата от червено цвекло с моркови и целина. Приятно киселият й вкус идва от настърганата зелена ябълка, но и от чудесния дресинг, с който е овкусена. Той съдържа лимонов сок, мед и горчица в перфектни пропорции. Второто предложение сред салатите, което оставя трайни и вкусни спомени носи странното име "карота". То издава факта, че и в този случай на почит са морковите, но финно настъргани и перфектно съчетани с с филенца от свеж портокал, стафиди, орехи и зехтин. Класика в жанра на салатите е комбинацията от свеж спанак и зелена салата, поднесени с пармезан, домати конкасе и печурки. Тайната, която Тони Иванов не крие е, че всички зеленчуци са мариновани в зехтин и бял пипер.
Към свежите салати в "Пиво Варна" ще ви поднесат една от най-неустоимите бири, които някога сте опитвали - "Blanche de Namure" (Бланш дьо Намюр). Това е великолепна мътна белгийска бира, чийто богат аромат е допълнен с нотки на кориандър и портокалови корички. Нейната тайна е в двойната ферментация. Ако сте любители на традиционните и по-леки бири – вашият избор е светлата и лека мексиканска "Sol" с резенче лайм в гърлото.
Менюто на предястията в "Пиво Варна" предлага класическите леко запечени блюда с броколи, спанак, картофи и бекон, както и още няколко допълнения за добрата бира. Радостта за небцето обаче идва с предложението за порция панирана Моцарела, допълнена с рагу от патладжан и домати, нежните бухтички с кашкавал, поднесени със сос от няколко сирена или домашно приготвената пастърма от сьомга с карпачо от червено цвекло и лимонов дресинг. С всичко това идва предложението за дегустация на прочутата бира "Estrela damn inedit". Технологията на производството й изисква тя да отлежи най-напред 6 месеца в буре, а след това още половин година в бутилка, затворена с коркова тапа. Тя съчетава в равни пропорции светло малцово пиво и аромата на бяла, пшенична бира.
Освен с предястията "Estrela damn inedit" се съчетава перфектно и с изискани основни блюда. Нейният вкус се съчетава великолепно с талятели със сьомга и сметанов сос, подправен с вермут, телешките филенца в сметаново – пармезанов сос или наистина невероятно вкусните агнешки кебапчета с къри ориз, доматена салца и зелен лук.
Когато заговорим за скарата и свинските котлетчета "Пайдаки", мариновани в горчица, риган и лимон обаче трябва да минем на тъмно. Предложението в този случай е прочутата "Eibauer", отлежала повече от година в дъбови бъчви.
Когато стане дума за десерти обаче, всички тъмни бири отстъпват пред прочутия ирландски "Guiness". Горчивата тъмна бира е чудесно допълнение към тъмните натурални шоколади. Това, което ще получите, ако сте сред поклонниците им е комбинация от сочно брауни с хрупкава коричка и шоколадов мус. Ароматът на "Guiness" е приятна изненада като допълнение към карамеловия вкус на крема брюле, който Тони Иванов приготвя.
Листата на "Пиво Варна" предлага общо 38 различни видове бира, сред които най-популярните български брандове, но и шедьоврите на световното пивоварство. Ресторантът се намира на бул. "Христо Ботев" №3А във Варна, а едно позвъняване за резервация е гаранция, че ще имате запазена маса точно във времето, когато имате нужда от нея.