Салонът на шоколада с времето се превърна в едно от утвърдените в света събития за шоколад, особено със своите модни предложения, които досега успяват да привлекат любопитните погледи с представянията си в Ню Йорк, Токио и Париж.
Първото издание на Салона на шоколада в Цюрих започна на 29 март 2012 г. и остави на модните специалисти сладък привкус. Шапки, аксесоари, рокли и поли за балерини - всичко, представено и носено от моделите, бе изработено от шоколад. Шоколадов грим, който с удоволствие да оближеш. Временни татуировките могат да бъдат и от шоколад. Салонът на шоколада с времето се превърна в едно от утвърдените в света събития за шоколад, особено със своите модни предложения, които досега успяват да привлекат любопитните погледи с представянията си в Ню Йорк, Токио и Париж. Салонът в Цюрих продължава три дни и ще приключи в неделя, 1 април. На него ще бъдат представени уникални творения от специалисти шоколатрери, сладкари и готвачи от Швейцария и света.
На снимката: Специалист рисува с бял шоколад директно върху тялото на модел, което е много по-трудна задача, отколкото изглежда, тъй като нормалната температура на човешкото тяло е до 37 градуса по Целзий, а температурата, при която шоколадът се топи е 33 градуса, а на белият се топи дори още по-бързо от кафевия.Освен шоколадово ревю, салонът включва и конференции, демонстрации на рецепти, сладкарски курсове, работилници за деца, както и различни изложби по време на събитието. Първият шоколадов салон се провежда през 1994 г. в Париж и оттогава е обиколил общо 20 града, сред които Ню Йорк, Токио и Москва. През 2009 събитието се проведе в Пекин, а на следващата в Шанхай, което, според "Дейли мейл", е отразило интереса на индустрията да представи Китай като нов консуматор на шоколад. Една от организаторките на форума твърди, че желанието им е чрез тези ревюта да покажат, че шоколатиерите са достойна конкуренция на модните дизайнери. Само преди няколко дни редица световни медии коментира разгорещено новото откритие на учените и изследването, според което тези, които ядат шоколад са по-слаби от тези, които си го спестяват. Излседването показва, че въпреки високата си калоричност, други съставки в шоколада подпомагат загубата на тегло, а не синтезата на мазнини. Изследването обаче не посочва какво количество, колко често или какъв шоколад има най-положителен ефект върху теглото, писа Блумберг. Други проучвания сочат, че шоколадът има положителен ефект върху сърцето. Консумацията на определен вид шоколад води до подобряване на кръвното налягане, чувствителността към инсулин и нивата на холестерола. Шоколадът и особено тъмния, съдържа антиоксиданти, които обират вредни свободни радикали – нестабилни химикали, които нараняват клетките.