"Храмът на кубинското мохито" навършва 70 години

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons
Храм на кубинското мохито - малкият бар в Хавана "Бодегита дел медио" празнува 70-ата си годишнина и продължава да привлича милиони туристи, които идват, за да открият любимото място на американския писател Ърнест Хемингуей, припомнят АФП и БТА.
"Моето мохито в "Ла Бодегита" и моето дайкири в "Ла Флоридита", написа Ърнест Хемингуей (1899-1961), имайки предвид двата си предпочитани бара от времето, когато носителят на Нобелова награда за литература е бродел из тесните улички на стария град в Хавана през 50-те години.

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons
И днес поклонничеството на туристите е във вихъра си под звуците на уличните оркестри, които възпяват славата на Че Гевара с изключително известната "Аста сиемпре команданте" ("Сбогом завинаги, команданте") или на Компай Сегундо и на неговата група Буена виста сосиал клуб, пише френската агенция.
"Барът е толкова известен, че от чисто любопитство трябваше да се види", казва през АФП туристката от Аржентина Ана Мария Насиф, решила за един ден да се измъкне с група туристи от курорта Варадеро, който е разположен на 150 километра източно от Хавана.

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons
"Бодегита дел медио" отваря на 26 април 1942 г. по инициативата на търговеца Анхел Мартинес, който превръща в бар малката бакалия (бодега на испански), която държал на две крачки от катедралата.
Тъй като бакалията била в средата на група къщи, а не, както често повелява традицията, на някой ъгъл, името й дошло бързо: "Малката бакалия в средата".
Държавната компания, която днес управлява бара, Палмарес (Palmares), вече планира поредица срещи, за да отпразнува 70-ата годишнина на най-известния бар в Хавана с кубинска кухня и най-вече с конференция, посветена на мохитото.

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons
Няколко листа мента, захар, лимонов сок. Всичко това се разбива добре, за да се усети ароматът на ментата, долива се ром и малко газирана вода: рецептата на "националния коктейл" на Куба е проста, но безотказна. И скъпа в "Бодегита" - четири долара за чаша мохито и клиенти кубинци, чиято средна месечна заплата е близо 20 долара, рядко могат се видят в бара, коментира френската агенция.
За сметка на това през сутрешните часове тук гъмжи от туристи. Повечето опитват мохитото прави, макар че на няколко маси се предлагат и закуски от кубинската кухня.