Българското розово масло няма второ качество, казва Николай Ненов, който дълги години беше директор на държавната лаборатория "българска роза" на столичната улица "Иван Вазов"
Българското розово масло няма второ качество, казва Николай Ненов, който дълги години беше директор на държавната лаборатория "българска роза" на столичната улица "Иван Вазов". Днес нейните служители не пропускат случай да поискат мнението му. Това е най-честата сувенирна проява на емблематичния български продукт. На пазара навън той се предлага в лабороторни стъкленици, запечатани с восък и придружени от сертификат. Дестилираното и сертифицирано масло се съхранява в приличните на колби пирекси, които не позволяват да се загуби част от аромата, обяснява Димитър Кунов, настоящият директор на лабораторията В началото на 20 век скъпият продукт се е съхранявал в такива приспособления Основните производители на розово масло в момента са България и Турция, които годишно произвеждат общо 2.5-3.5 тона. Други производители с далеч по-малки количества са Ирак, Иран, Турция, Мароко, Алжир. В началото на лятото големите български производители на масло, под десет на брой, донасят дестилираните количества в лабораторията. Тук се прави химически анализ, който да покаже качеството. Тъй като качеството на сериозните производители е сравнимо, от количеставта се правят три вида смеси, наречени хамури, които представляват съответната реколта от българско розово масло. В миниатюрни шишенца от трите хамура се дават на техните производители и те ги пращат на контрагентите си по света. После само се уточняват заявките за количества от съответната смес. Обикновено дестилираните количества се продават в рамките на няколко месеца и не остават преходни остатъци. Това не е добре, обяснява Димитър Кунов, защото такива количества биха се продали доста по-скъпо. Към момента цената на кг розово масло е около 6000 евро. За разлика от виното, розовото масло не добива по-ценни аромати с отлежаването си. Розовото масло не е единственият продукт, който се изследва тук. От зората на розовото производство. В момента розовото масло не е в много уютни условия заради продължаващия ремонт в лабораторията.