Когато човек пътува, закуската е много важна, защото при по-натоварен маршрут може да се окаже единственото хранене за деня.
Когато човек пътува, закуската е много важна, защото при по-натоварен маршрут може да се окаже единственото хранене за деня. Travel&Hospitality Experts подбра отличителните качества на световното утринно кулинарно пътешествие - понякога банално, поради глобализацията, но и изненадващо. Заради традицията, която, често, дори да сме проучили предварително, ни блъсва в сетивата с ароматите си на сутринта след пристигане. Като правило колкото е по-топъл климатът, толкова е по-лека закуската. Колкото по на север - толкова по-питателно и обилно е първото хранене за деня. Традиционната full English breakfast включва пържени яйца, боб, пържен бекон и черен пудинг. Тази истинска калорична бомба вече не се сервира всекидневно и все по-често се замества от зърнена закуска с мляко, сок и препечена филийка с конфитюр. Като вариант в Шотландия се сервира пюре или кюфтета от картофи или пък овесена каша. В Ирландия пък залагат на пържените кървавици, бекон и наденици, боб и гъби. Традиционната домашна закуска във Франция включва кроасан, багета с конфитюр, кафе или чай. В Белгия включват в менюто филийки хляб, запечени или не, конфитюри, орехова паста, придружавани от кафе, какао, вода или сокове. Прочутите хрупкави и сладки белгийски гофрети не се сервират на закуска. Американски палачинки - с кленов или друг сироп, са задължителното начало на деня във всеки семеен филм, произведен в Холивуд. А ако е бургер, сигурно ще е нискокалоричен. Или поне хлебчето ще е от тъмно брашно или пълнозърнесто. Традиционната японска закуска включва супа мисо с нори, риба на грил, сурово яйце и мариновани зеленчуци. Като правило в Азия няма особена разлика между храненията, така че и на закуска, и на обяд, и на вечеря е допустимо да се сервира едно и също. В региона обаче съществуват многобройни различия. В Малайзия по традиция сутрин се сервира популярното ястие наси лемак (с ориз, кокосово мляко и лимон). В Тайланд, Виетнам и Камбоджа денят започва със супа. Зърнената закуска с плодове и плодови сокове са онова, което дава сили на австралийците през деня. Кускус с манго и боровинки - един чудесен заместител на корнфлейкса, сервиран в Мароко. Някога в Мексико се е закусвало преди изгрев слънце и скромно - с топла питка. По-късно през деня се сервирали ястия с яйца, месо, боб, кесадиляс - тортии с пълнеж от месо, сирене и зеленчуци. Вместо популярната у нас шкембе чорба в Мексико се сервира и menudo - отлично средство за прогонване на махмурлука. Закуската с бурито, популярна в Централна Америка, пък е богата на протеини и витамини и лесна за приготвяне. Добрият стар сандвич може и да произхожда от Великобритания, но вече отдавна се възприема като универсалната закуска навсякъде по света. Дали сме набивали от бабините мекици, дали сме загребвали от гъстата попара (хляб, сирене, масло и билков чай), или от пресния зелено-жълт качамак, но и вкусвали деликатно от някой плод, сигурното е, че сутрешната закуска е отправната точка на деня. На Твоя ден.