Лято в бурканчета

Лято в бурканчета

Лято в бурканчета
Историята на детството се пише най-добре през летните ваканции. В примрелите от мараня ъгълчета на безлюдните улици, в задния двор на бабината къща, на брега на морето, в дните, които завършват с бавен повей на хлад и игра на криеница.
Някъде сред тези мигове на блажено безвремие се случват най-хубавите детски приятелства, откриват се неподозирани тайни скривалище, раждат се белези от ожулени колене и незабравими истории сред клоните на дърветата.
Някъде по това време и лятото се затваря в бурканчета. С дъх на цели смокини и карамелена захар, лепкаво като праскови, стипчиво от настърганите дюли, свежо като горски плодове, събрани в шепа. Из дворовете закъкря лютеница, ухаеща на пушек и топъл хляб, а сладката, конфитюрите и мармаладите се подготвят за краткия си, но безкрайно сладостен живот.
Лятото е идеалното време да извадите дълбоките тенджери, да наберете с децата малини, боровинки и къпини, да откъснете ябълки и кайсии или просто да си купите любимите плодове от пазара. После цялото семейство дружно да ги измиете, нарежете на малки парченца, ако е нужно, и смесите със захар, да ги оставите да покъкрят на котлона, да надпишете спретнати етикети с имената им и да приберете сладката първо в бурканчета, а след това и в долапа.
Лято в бурканчета
Готови в очакване на всички онези закуски с кроасани, палачинки, мекици, бухти, препечени филийки и сладолед, които тепърва предстои да бъдат изядени.
За направата на 6 малки бурканчета са ви нужни: 1 кг смес плодове от малини, боровинки и къпини (или друг любим плод според вкуса), 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу.
Плодовете се измиват добре и се смесват със захарта в дълбока тенджера, разбъркват се и се оставят да престоят около час. След това сместа се загрява и се оставя да къкри на бавен огън, като се разбърква от време на време с дървена лъжица, за да не загори. В началото по повърхността се образува пяна, която се отстранява с лъжица.
Сместта се вари, докато капка от нея, капната върху студена чиния остава стегната, а не се разлива – проверява се често, след като започне да се сгъстява в тенджерата. Точно преди да се свали от котлона се добавя лимонената киселина и се разбърква добре.
Готовото сладко се разсипва с сухи бурканчета, които се затварят и се обръщат с капачката надолу. Съхраняват се на сухо и тъмно място.