Месото поскъпва заради нови ветеринарни такси
Разходите на кланиците и месопреработвателните предприятия ще се
покачат значително заради новите ветеринарни такси, които влизат в сила
от 2006 г. Ценоразписът за екарисажите е одобрен от Националната
ветеринарномедицинска служба и влиза в сила със стара дата от 1 януари,
съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в
България Светла Чамова. Информацията беше потвърдена и от ветеринарните
служби.
От 11 ст. на 18 ст. скачат таксите за преработка на килограм
нерискови отпадъци (карантиите без костния мозък и черепа). Рисковите
отпадъци пък ще се таксуват по 27 ст. с ДДС, което допълнително ще
натовари себестойността, изчисляват експерти. Проблемът за фирмите е,
че в страната действат само два одобрени от ветеринарните служби
екарисажи, които са източната част на страната - Варна и Шумен. Така за
преработвателите в София, Благоевград, Кюстендил и Видин разходите ще
се натоварят не само със задължителното плащане на екарисажните такси,
но и с транспорта. По груби изчисления разходите на фирмите за превоз
до екарисажите ще стигне 36-40 ст. за килограм субпродукти. Цените на
килограм кланично месо се предвижда да нараснат поне с 20 ст. на
килограм, което автоматично ще повлече поскъпване и в останалите
продукти по веригата. Според експерти продажната цена на деликатесите
ще се покачи от 2 до 5 процента, сочат разчетите.
Преработката на
кланичните отпадъци ще се окаже сред най-големите проблеми в бранша,
тъй като контролът досега беше силно занижен, обясниха експерти.
Нерегламентираните цехчета, които досега преработваха непроверена
продукция, изхвърляха карантиите в сметища извън селищата. Ветеринарите
задължават фирмите загробването да става само с изричното съгласие на
общинските власти, и то само на преработени (не сурови) животински
отпадъци. На много места това не се спазва, карантиите се заравят
сурови и опасността от разпространение на зарази е много голяма,
коментират експерти.
Проблемът с екарисажите се появи преди десетина
години, след като много от старите заводи фалираха. След модернизация
успяха да се задържат само два. Все още се бави изграждането на новия
модерен екарисаж в Централна България, чийто капацитет ще бъде
достатъчен за обработка на всички отпадъци. Там ще се изгарят и
рисковите отпадъци и месокостното брашно от едрия рогат добитък, което
е свързано с превантивните мерки за неразпространение на луда крава,
въведени в Европейския съюз, припомниха експерти. До 2007 г.
екарисажите трябва да се снабдят и със специални коли за транспортиране
на отпадъците.