Месото поскъпва заради нови ветеринарни такси

Месото поскъпва заради нови ветеринарни такси

Разходите на кланиците и месопреработвателните предприятия ще се покачат значително заради новите ветеринарни такси, които влизат в сила от 2006 г. Ценоразписът за екарисажите е одобрен от Националната ветеринарномедицинска служба и влиза в сила със стара дата от 1 януари, съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова. Информацията беше потвърдена и от ветеринарните служби.
От 11 ст. на 18 ст. скачат таксите за преработка на килограм нерискови отпадъци (карантиите без костния мозък и черепа). Рисковите отпадъци пък ще се таксуват по 27 ст. с ДДС, което допълнително ще натовари себестойността, изчисляват експерти. Проблемът за фирмите е, че в страната действат само два одобрени от ветеринарните служби екарисажи, които са източната част на страната - Варна и Шумен. Така за преработвателите в София, Благоевград, Кюстендил и Видин разходите ще се натоварят не само със задължителното плащане на екарисажните такси, но и с транспорта. По груби изчисления разходите на фирмите за превоз до екарисажите ще стигне 36-40 ст. за килограм субпродукти. Цените на килограм кланично месо се предвижда да нараснат поне с 20 ст. на килограм, което автоматично ще повлече поскъпване и в останалите продукти по веригата. Според експерти продажната цена на деликатесите ще се покачи от 2 до 5 процента, сочат разчетите.
Преработката на кланичните отпадъци ще се окаже сред най-големите проблеми в бранша, тъй като контролът досега беше силно занижен, обясниха експерти. Нерегламентираните цехчета, които досега преработваха непроверена продукция, изхвърляха карантиите в сметища извън селищата. Ветеринарите задължават фирмите загробването да става само с изричното съгласие на общинските власти, и то само на преработени (не сурови) животински отпадъци. На много места това не се спазва, карантиите се заравят сурови и опасността от разпространение на зарази е много голяма, коментират експерти.
Проблемът с екарисажите се появи преди десетина години, след като много от старите заводи фалираха. След модернизация успяха да се задържат само два. Все още се бави изграждането на новия модерен екарисаж в Централна България, чийто капацитет ще бъде достатъчен за обработка на всички отпадъци. Там ще се изгарят и рисковите отпадъци и месокостното брашно от едрия рогат добитък, което е свързано с превантивните мерки за неразпространение на луда крава, въведени в Европейския съюз, припомниха експерти. До 2007 г. екарисажите трябва да се снабдят и със специални коли за транспортиране на отпадъците.