Органичната храна има витамини и хранителни вещества колкото и обикновената, сочи изследване

Органичната храна няма особено голяма разлика с обикновената в съдържанието на витамини и хранителни вещества, но пък има по-малко пестициди и устойчиви на антибиотици бактерии, според американско изследване, цитирано от Ройтерс.
"Хората предпочитат да купуват органична храна по различни причини, една от които е, че е по-здравословна", каза Кристал Смит-Шпанглер, която ръководи изследването в университета Станфорд. "Пациентите и семействата ни питат "Имали и някаква разлика в хранителните качества или в ефекта върху здравето от отганичната храна?"
Тя и колегите й са разгледали резултатите от над 200 изследвания като са сравнили дали хората, които ядат органична или нормална храна са с по-добро здраве, както и кои храни имат повече хранителни вещества и замърсители.
Храните, които са изследвали учените, включват органични и неорганични плодове, зеленчуци, зърнени храни, меса, птичи продукти и млека. Според стандартите на Американския департамент по земеделието, органичните ферми трябва да избягват употребата на синтетични пестициди, торове, хормони и антибиотици. Органичният добитък трябва също така да има достъп до пасища.
Много от изследванията, оказало се, не са описали стандартите, според които една храна е "органична". Органичните храни често са по-скъпи от обикновените, като понякога цените им достигат до два пъти по-високи, пишат учените в журнала "Annals of Internal Medicine"
Смит-Шпанглер и колегите й са установили, че няма разлика в количеството витамини в растителните или животинските продукти, произведени по органичен или конвенционален метод, а в хранителните вещества разликата е само в повечето фосфор в органичните продукти.
Органичното мляко и пиле може би съдържат повече Омега-3 мазнини, но това е било установено само от няколко изследвания.
Повече от една трета от конвенционалната продукция е имала пестициди, в сравнение със 7 процента от органичните проби. Органичното свинско и пилешко месо са имали 33 процента по-малка вероятност да съдържат бактерия, устойчива на три или повече антибиотика, отколкото обикновеното месо.
Според Смит-Шпанглер нито органичната нито обикновената храна са съдържали повече от допустимите количества пестициди, за това не е ясно каква би била разликата в остатъците в човешкия организъм и какъв е ефектът върху здравето.
Все пак не е ясно какви са дълготрайните последици за здравето от органичната храна, тъй като повечето изследвания върху здравето са били не по-дълги от две години, съобщи Би Би Си. Рано е да се каже, че органичната храна не е по-здравословна от фабричната.