Любимите кюфтенца на Карлсон

Любимите кюфтенца на Карлсон

Кюфтенцата се сервират върху картофеното пюре, заляти със сос и по желание малка купичка сладко от боровинки или микс от горски плодове
Кюфтенцата се сервират върху картофеното пюре, заляти със сос и по желание малка купичка сладко от боровинки или микс от горски плодове
Карлсон може много да обича канелени кифлички, но кюфтенцата, които приготвя майката на Дребосъчето, се нареждат на първо място в класацията му за прекрасни ястия. И как би могло да е иначе, след като те "тъй възхитително миришеха, бяха тъй хубаво изпържени, зачервени - с една дума, бяха такива, каквито трябва да бъдат кюфтенцата от месо!".
Героят на Астрид Линдгрен смята, че човек не може да се засити само с игри и картинки, трябва си и нещо вкусно за похапване. Не може да му се отрече, че е напълно прав, нали?
Шведските кюфтенца са хрупкави отвън и сочни отвътре, приготвят се от свинска и телешка кайма, поднасят се залети с ароматен сос, картофено пюре или спагети и по желание сладко от боровинки, което изненадващо много им подхожда.
Тази рецепта е забавна за приготвяне (правенето на топченца от кайма си е сериозна веселба), достатъчно лесна е за децата да се включат като помагачи и освен това е пълна с приказни истории. Ако малчуганите у дома все още не знаят кой е Карлсон, какъв по-добър момент да се запознаят с него, от този, когато похапват малки, горещи кюфтенца.
За направата на кюфтенцата са нужни: 350 г телешка кайма, 350 г свинска кайма, 1 глава лук, 2 филийки бял хляб, без коричките, 2 яйца, 4 с.л. прясно мляко, 2 с.л. масло, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. настъргано индийско орехче, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. смлян бахар, щипка кардамон, олио за пържене.
За соса: 400 мл. телешки бульон (най-добре домашен), 100 мл. течна готварска сметана, 1/3 ч.ч. брашно, 1 с.л. масло.
За картофеното пюре: 5 големи картофа, 1 с.л. масло, прясно мляко и сол на вкус.
Лукът се настъргва на ситно и заедно с маслото се задушава на слаб огън, докато омекне. През това време хлябът се накисва в прясното мляко, а картофите за пюрето се сваряват – цели и небелени.
В голяма купа се смесват двата вида кайма, лукът, хлябът, двете яйца и подправките. Омесва се кайма, след което от нея се оформят малки кюфтенца. В тиган се сипват няколко супени лъжици олио и кюфтенцата се изпържват, като се обръщат периодично от всички страни, докато придобият приятен цвят и хрупкава коричка.
В дълбока тенджера се разтапя маслото за соса, добавя се брашното, разбърква се енергично и се сипва бульона при непрекъснато бъркане. Сместа се вари 5 мин., след което се добавя сметаната и тенджерата се сваля от котлона. Ако случайно са се получили бучици, сосът може да се пасира до идеална гладкост.
Накрая се приготвя картофеното пюре, като картофите се обелват и се намачкват с вилица заедно с маслото. На тънка струйка се добавя по малко прясно мляко и се разбърква, докато се получи пюре с гъстота, която ви харесва. Посолява се на вкус.
Кюфтенцата се сервират върху картофеното пюре, залети със сос и по желание малка купичка сладко от боровинки или микс от горски плодове.