От кухнята на Баба Коледа

От кухнята на Баба Коледа

Снимката е от сайта  www.santapark.com
Дневник
Снимката е от сайта www.santapark.com
Много деца може и да не вярват в Дядо Коледа и свръхестествените му способности да обиколи света само за една нощ, раздавайки безброй подаръци, но в съществуването на неговата мила съпруга определено не може да имат никакви съмнения. Защото има ли нещо по-реално от образа на Баба Коледа, седнала вечер до камината, която плете вълнени чорапи и разлиства стара тетрадка с тайни рецепти?
Няма какво да си говорим за белобрадия старец – през декември той е все на път и много зает с грижи по безкрайния списък с желания, витаещи около дома му. Защо вместо това тази година децата да не научат малко повече за съпругата му?
Тя например знае кои са най-любимите му ястия и ги приготвя винаги с усмивка. Грижи се и стомахчетата на работливите елфи да са винаги добре напълнени с уханни гозби. Освен това следи Дядо Коледа да не се преуморява и да си ляга вечер навреме, за да бъде сутрин свеж и готов за безкрайни подвизи. Особено сега, особено около Коледа.
Снимката е от сайта  www.santapark.com
Дневник
Снимката е от сайта www.santapark.com
По това време на годината и двамата се намират в Рованиеми, Финландия, в "Санта парк". Там е работилницата на елфите, там е и пощенският офис, където пристигат писмата на деца от цял свят. Там се намира и кухнята на Баба Коледа, където тя приготвя своите прочути джинджифилови сладки, чието ухание посреща всички посетители, дошли да се запознаят с Дядо Коледа.
В кухнята си тя използва свои специални мерки и теглилки. Една елфска шапка се равнява на един децилитър, а един тролски крак - на 10 кг. Половин дузина елфи са четирима души, а една кратка дрямка на Дядо Коледа се равнява на около час.
За съжаление повечето от рецептите й се пазят в тайна и може би точно така трябва да бъде. Защото дори и Баба Коледа, която се смята за съвсем обикновена дама, има право на своите малки вълшебни чудеса.
Снимката е от сайта  www.santapark.com
Дневник
Снимката е от сайта www.santapark.com
За радост на всички любопитни да вкусят някоя от любимите рецепти на белобрадия старец обаче уебсайтът www.santapark.com публикува някои от тях със специалното разрешение на неговата съпруга. Разделени са по сезони и имат вкус на мариновани гъбки, боровинков пай и оризов пудинг. А най-любимата рецепта на Дядо Коледа, която Баба Коледа не се уморява никога да приготвя, е тази за
"Коледна шунка"
За направата й ви е нужно голямо парче осолена шунка, тежащо долу-горе колкото един тролски крак (10 кг), и малко ръжено тесто, с което да я покриете. Първо си пригответе тестото, като смесите ½ тролски бокал вода (500 мл) с 1 елфска шепа сол (1 с.л.), 7 елфски шапки ръжено брашно (3 ч.ч.) и 7 елфски шапки бяло брашно (3 ч.ч.).
Баба Коледа съветва да замесите бързо тестото, по възможност с помощта на елфи. Ако не разполагате с елфи, един-двама малчугани също биха свършили добра работа. След това го разточете на лист с дебелина около 1 см и завийте добре шунката в него.
Сложете я да се пече на 175 градуса за около час или докато тестената коричка промени леко цвета си, след което намалете градусите на 110 и печете до готовност. Как да разберете кога шунката е готова? За доброто й изпичане са нужни приблизително по една дрямка на белобрадия старец (1 час) за всеки килограм месо. Най-добрият индикатор за това, че шунката е готова да бъде излапана от всички нетърпеливци, е сосът, който се е отделил в доволно количество на дъното на тавата. И уханието, което излита през прозореца на кухнята.
А тайната съставка на Баба Коледа, която прави ястията й невероятно вкусни, е щипката грижа, пълна с обич, която тя добавя към своите рецепти. Не само през декември, не само около Коледа, а винаги и по всяко време.