Когато една дама разбира от шотландски сингъл малц

Когато една дама разбира от шотландски сингъл малц

Карън Фулъртън
Организаторите
Карън Фулъртън
Жена да говори обаятелно и професионално за уиски, особено за шотландски сингъл малц - това много учудва повечето цените на този вид напитки, казва Карън Фулъртън, глобален посланик на шотландската марка Glenmorangie. 
Фулъртън допълва с много изкусен, симпатичен и сладкодумен плам марката, която представлява. В ръцете й чашата с кехлибарената на цвят течност изглежда като някакъв ароматен еликсир, който носи не само особено силен мирис, но и специална история. А тя умее да я разказва много пленително. 
"Едно от нещата, които отличават сингъл малц уиските, е фактът, че то стимулира всичките пет сетива. Първото е слухът", казва тя и изважда със замах корковата тапа от бутилката със звук, който меко "пук"-ва в пространството на малкия кокетен ресторант, в който тя провежда своята дегустационна сесия в София пред отбрана публика.
"Второто му качество е цветът. В Шотландия го наричаме течното слънце. Третото е ароматът, който докосва носа, когато се доближи до чашата. Четвъртото е вкусът, който нахлува, когато отпием глътка, а петото е послевкусът, предизвикан от експлозията от вкусове и аромати, която се случва вътре", казва тя и отпива изключително скромна глътка и приканва всички да последват постъпката й.
Карън преминава след това набързо през отличителни черти на производствения процес, сякаш не иска да отегчава никого с това, но със забележката, че наистина е важно.
Медни казани високи като жирафи
Специалното при нейната марка е, че се използват най-високите медни казани в Шотландия. Това означава, че уискито поема в себе си най-деликатните, най-ефирни, най-нежни и най-леки аромати, които стигат до най-високата част на казана, докато най-тежките се отлагат, като самият материал - мед, спомага за тяхното отделяне едни от други.
Височината на казаните е около пет метра, затова и в Шотландия производителите на този сингъл малц често се шегуват, че те са най-близко до рая. Така и запазена марка в рекламите им са и възрастните жирафи, които символизират не само необикновена височина, но и екзотиката на ароматите, които обикновено навяват мирис на цитруси. 
Карън Фулъртън
Организаторите
Карън Фулъртън
Веднага след това дава полезен съвет за това как да усетиш най-добре аромата. Носът се доближава до ръба над чашата, но не се вдишва през него. Въздухът се поема през устата и действително разликата в усещането е огромна. 
Дъбови особености
Друга важна особеност, по която специалистите съдят за качествата на един сингъл малц, е употребата на дъбовите бъчви. Карън разказва, че при тях стриктно се спазва правилото бъчва, която е използвана два пъти за отлежаване на уиски, след това да не се използва повече.
Самият дъбов материал също се подбира много специално. Той се взима от Мисури в САЩ, където по специална техника се произвеждат дъбовите бъчви. Първоначално за четири години в тях отлежава бърбън и чак след това те биват изпратени в Шотландия, където само два пъти за по десет години отлежава първоначалният дестилат, който бива наричан още млад алкохол. 
Гледайки и особено слушайки Карън, човек би помислил, че професията глобален посланик на един доказано добър шотландски сингъл малц е нещо като професия мечта. Особено за почитателите на уиски и пътувания. Тя обаче разказва, че колкото и голямо удоволствие да й доставя работата й, няма начин да не отчита и негативни й страни.
Тънкости на занаята
"По-голямата част от годината за мен преминава в пътувания. Днес съм тук. Имам няколко срещи и дегустации с различни хора, собственици на заведения, медии и дистрибутори. Налага ми се да правя дегустации по няколко пъти на ден, а след това да се прибера набързо в хотела, да се наспя също толкова бързо и на сутринта с някакъв много ранен полет да се отправя към следващата дестинация и всичко това да се повтори наново. Всичко това на моменти е доста изморително", разказва тя.
На всички присъстващи ни е интересно да разберем как успява да е постоянно в кондиция и не й ли пречи цялото това количество алкохол с толкова много дегустации на ден. "Разбира се, опитвам се да избягвам да отпивам всеки път, когато демонстрирам отделните аромати и карам хората да опитват. Ако го правех, вероятно щях да се напивам, а дори и да издържам на алкохол, това не би било здравословно", пояснява тя. 
Карън Фулъртън
Организаторите
Карън Фулъртън
От начина, по който общува, си личи, че част от професията и включва и много богати комуникативни качества. Карън е приятен събеседник на всякакви теми. Знае няколко вица за разликите между шотландското и ирландското уиски, добре запозната е и с няколко филма по темата и с нея приказките и времето текат неусетно. Сякаш това е част от аурата на напитката, която тя има задачата да направи привлекателна за нови пазари и клиенти.
Демографски особености
Не се притеснява да казва и че дистрибуторите все още пречат на възприемането на уиските като напитка не само за мъже. Според нея това мнение започва да изглежда все по-застаряващо, но маркетирането продължава да е основно насочено към мъжете. "Честно казано, смятам, черазпространителите се страхуват, защото визията, че жени пият уиски, не би била толкова приемлива за маркетиране", казва тя. 
"Трябва да видите лицата на хората, когато например в САЩ се поява на една от презентациите си и е изписано по лицата на хората: "О, Боже Господи! Това е жена. Какво ли разбира тя от уиски!" 
Според нея това все някога, вероятно скоро, ще се промени. През последните 6-7 години тя самата има наблюдения, че жените все повече признават и харесват сингъл малца. Според нея самите бармани започват все повече да разкрепостяват схващането, че този специфичен тип уиски е сякаш запазена марка за по-възрастните мъже с пури, които както тя самата казва, са някакво клише.
"Дори не само жени, но и по-млади жени и мъже са любопитни и предпочитат насладата от няколко глътки сингъл малц. Обикновено младите консуматори на алкохол започват с напитки като ром заради това, че е по-сладък."
Съвети от майстора
И докато говорим толкова опияняващо - буквално и преносно, за качествата на сингъл малца, става дума и за хитрините, които според нея могат да се използват, за да се избягва напиването и особено махмурлука на сутринта. Изненадващо за всички присъстващи, тя споделя, че е добре след умерено количество от уискито човек да изпие например една бира. Разбира се, според нея най-добре е специфичен тип бира, който се намира лесно на шотландския, но не и на българския пазар. Но все пак казва тя, една чаша бира може да подейства много по-добре, отколкото сладка газирана напитка или сок. Тя обяснява, че докато друг вид течност би могла да обезводни тялото, то бирата може да се окаже по-спасителна, тъй като хидратира добре, а това е едно от най-важните условия за липсата на главобол и умора на сутринта. А и по пътя на логиката на старата английска поговорка "Не смесвай гроздето и зърнените растения" (Don't mix grape and grain) този съвет съвсем не изглежда да е лишен от смисъл. И все пак пийте с мярка...
И още нещо. Ако сте хапнали, преди да преминете към сингъл малц, добре е да направите прехода към напитката с кафе, което да изчисти послевкусът от храната и да остави сетивата отворени за уискито в целия му блясък. А колкото и нестандартно да звучи, всъщност силно ароматната напитка си дружи много добре за десерт с черен шоколад и особено когато шоколадът е с портокалови корички или някакъв цитрусов елемент. Не можеш да не опиташ...