Домашни сусамки

Домашни сусамки

Домашни сусамки
Дневник
Децата изпитват силно влечение към всички онези храни, които хрупат и лекичко плашат нас, възрастните, от вероятността да си счупим някой зъб. Може би звукът е онова, което ги привлича, но те съвсем смело похапват разнообразни твърди десертчета, зелени ябълки, ядки, фъстъковки и сусамки, карамелени бонбончета.
И понеже е много по-забавно някои от тези сладкиши да бъдат приготвени вкъщи с тяхно участие, в този неделен следобед можете да запретнете ръкави и да опитате един бърз и лесен вариант за сладко и хрупкаво удоволствие. Как да направите домашни сусамки? Много лесно.
Нужни са ви сусам и захар за най-простата рецепта. Ако искате да обогатите вкуса им обаче, можете да добавите сушени плодове, ванилия, настъргана портокалова кора или други ядки – бадеми, лешници, фъстъци, орехи. В общи линии всички вършат работа, като важно условие е да са сурови.
Приготвянето на карамела е малко опасна работа, затова най-добре е най-малките деца да внимават с него, тъй като може да се изгорят. Но по-големите спокойно могат да се включат в бъркането с помощта на мама и татко.
В рецептата участва и мазнина по избор – олио или зехтин, но най-приятен аромат придава кокосовото масло. Ако сместа се разстели на тънко, тогава десертчетата са по-хрупкави и твърди, а ако е на по-дебел слой, се получават вкусни сусамки с дъвчаща сърцевина.
За направата им са нужни: 200 г суров сусам, 250 г кафява захар, 1 с.л. кокосово масло (олио или зехтин), 1 с.л. вода
Голяма дървена дъска се обвива с алуминиево фолио, което се намазва с малко мазнина.
Сусамът се запича в сух тиган за 2-3 мин., докато покафенее леко и пусне аромата си, като се разбърква често, за да не загори.
В дълбок съд се слагат захарта и водата и котлонът се включва на средна температура. Като се разбърква от време на време, захарта се втечнява и карамелизира – готова е, щом придобие приятен златист цвят. В този момент котлонът се изключва, но съдът се оставя на него, като към карамела се добавят сусама и избраната мазнина.
Сместа се разбърква бързо, след което се изсипва върху застланата с фолио дъска и се разстила внимателно на тънък или дебел слой. Оставя се да стегне за 2-3 мин, след което с нож се нарязва на парчета, без да се отделят едно от друго. Могат да се използват и формички за сладки.
Когато сместа изстине и се стегне напълно, сусамките начупват по предварително изрязаните форми.