"Създателят на дюнера" почина на 80 години

"Създателят на дюнера" почина на 80 години

"Създателят на дюнера" почина на 80 години
Associated Press
Кадир Нурман, когото в Германия официално почитат като "изобретателят на дюнера", почина в Берлин на 80 години, съобщи Би Би Си.
Агенцията обяснява, че кълцаното месо отдавна е част от националната кухня в Турция, но на Нурман приписват идеята то да бъде сервирано, увито със салата в плоска питка хляб.
Той пристига в Германия през 1960 г. като гастарбайтер, през 1966г. се мести от Щутгарт в разделбения от Желязната завеса Берлин, а първия си павилион за дюнер-кебаб отваря пред жп гара в Западен Берлин през 1972г.
Нурман забелязъл забързания ритъм на големия град и му хрумнало, че заетите берлинчани може да харесат нещо такова, което веднага да отнесат със себе си. Но той не патентова кулинарната си идея и не печели нищо от популярността на дюнера.
Приносът му е признат през 2011г. от Асоциацията на производителите на турски дюнер. Другото име, масово приемано сред изобретателите на дюнера е Мехмет Айгун, но самият Нурман казва в интервю, че "може би някой друг е сторил същото на някой незабележим ъгъл, но никой не му е обърнал внимание... чрез мен дюнерът стана известен."
Според организацията в момента само в Германия има 16 хиляди заведения за дюнер, а в Берлин те са поне 1000.