За четири дни София става столица на вкусовете

За четири дни София става столица на вкусовете

За четири дни София става столица на вкусовете
В следващите четири дни София ще бъде своеобразна столица на вкусовете. От 6 до 9 ноември различни производители на традиционни храни от Балканите ще заявят желанието си да съхранят кулинарното богатство на своите държави в рамките на разширяваща се Европа и ще покажат защо има смисъл в това тяхно искане.
Събитието "Вкусете Балканите: дребното фермерство и производство на храни – инструменти за устойчивост в селските райони на Югоизточна Европа" ще се проведе в рамките на поредното издание от изложението Interfood & Drink в "Интер експо център", като разкрие предимствата на дребното фермерство и занаятчийското производство на храни в свят, в който границите между държави, региони и кулинарни традиции все повече се губят.
Производителите ще бъдат подкрепени от един от основателите на движението Slow Food - Пиеро Сардо, от президента на Slow Food Trentino Серджо Валентини, който е и собственик на екоресторант Locanda delle tre chiavi, и от Урсула Хъдсън, президент на Slow Food-Germany и член на управителния съвет на Slow Food International.
"Slow Food-България" ще има свое "кътче на Балканите" на изложението (от 6 до 8 ноември). Там ще може да се дегустират и традиционни храни от различни балкански региони, а по време на семинарите ще се дискутират проблемите, с които се сблъскват малките производители на храни, какви възможности имат и кога ще се случи срещата им с потребителите.
В първия ден (6 ноември) Пиеро Сардо ще представи за дегустация няколко уникални продукта от Балканите. Всички те са дълбоко свързани с кулинарната традиция на региона, но след като са се съхранили векове наред, сега съществуването им е застрашено от механично прилагане на регламенти на ЕС. Заедно с Пиеро Сардо ще търсим отговор как да се съхрани богатството от вкусове на Балканите в разширяващата се Европа.
На 7 ноември, отново в "Интер експо център" ще се проведе конференция на тема "Ще се срещнат ли потребителите и производителите?" и кръгла маса "Фермерските храни и ресторантският бизнес".