Дюлеви бонбони

Дюлите са плодове с особено присъствие. Плътни, уханни, стипчиви и твърди. Издържат дълго на перваза на прозореца и красят с аромата си дългите студени месеци. За много хора сурови изобщо не са вкусни, но пък във вид на компот или сладко са разкошни. Променят цвета си в меко оранжево, разпускат полите на сладкия си дъх.
Всъщност освен за сладкиши дюлите са чудесна гарнитура и за месо. Или пък в компанията на някое меко сирене. А защо не и във вид на бонбони? Този десерт е популярен в испаноговорящите страни и се нарича Dulce de Membrillo. Там може да се намери и в магазините, но пък направата му е толкова лесна, че всеки ще се справи с приготвянето му у дома – дори и най-малките.
Този тип бонбони може да се приготвят и от ябълки или круши, но от дюли са наистина запомнящо се вкусни. И въпреки наличието на доста захар си остават все пак домашни и една идея по-полезни за децата от купешките.
В случая съм ги направила с кафява захар, ако се използва бяла, цветът им е по-слънчев и греещ. Ванилията е подправката, която ги допълва съвършено, но можете да използвате и други според вкуса. И не забравяйте да включите децата в приготвянето им – все пак те ще са тези, които най-много ще се радват на новото и интересно лакомство.
За направата им са нужни: 1 кг дюли, 600 г кафява захар, 1 шушулка ванилия, настърганата кора на половин биолимон, захар за овалване.
Дюлите се измиват и се нарязват на големи парчета, без да се белят и да се махат семките. Слагат се в дълбока тенджера, заливат се с вода (трябва да ги покрива напълно) и се сваряват до готовност. След като са готови и се охладят, се обелват, почистват се от семките и се пасират или намачкват добре с вилица на пюре.
Захарта се слага в тенджера, добавя се дюлевото пюре, ванилената шушулка се разделя с нож на две по дължина, семенцата се събират с тъпото на ножа и се добавят в тенджерата. Накрая се слага настърганата лимонена кора.
Тенджерата се слага на котлона и сместа се готви на слаб огън, като се разбърква често. След 20-та минута започва да се променя – става гъста и лепкава, намалява обема си. Готви се още около 20 мин. или докато започне да се отделя лесно от стените при разбъркване.
Готовата и още гореща смес се разпределя в правоъгълна тавичка или пластмасова кутия на слой с дебелина 1 см, заглажда се добре отгоре. Може да се насипе и в силиконови формички за лед, така бонбоните ще имат идеална форма. След това се оставя за 24 часа на стайна температура да стегне или се "суши" на 50 градуса във фурната за 2-3 часа. Накрая се изрязват бонбони – с нож на квадратчета/правоъгълници или с малки формички за сладки. Овалват се е захар и могат да се съхраняват до две седмици извън хладилника.