Пълнени печени ябълки

Пълнени печени ябълки

Десертът се яде леко топъл за най-интензивен и приятен вкус
Десертът се яде леко топъл за най-интензивен и приятен вкус
Приготвянето на пълнени печени ябълки е първата стъпка по плавния преход от есен към зима. Дните стават все по-къси, времето за игра на децата все повече се съсредоточава вкъщи и все по-често им доскучава. В такива мигове идва ред на царството на кухнята, където малчуганите винаги могат да измайсторят нещо вкусно с мама и татко.
А там дюлите, тиквите и крушите лека-полека започват да отстъпват място на коледните аромати и вкусотии, да се комбинират с тях във весели симфонии и игриви ухания, за да ни подготвят за настъпващите празници, изобилието от сняг и приятната семейна атмосфера.
Тези ябълки са напълнени с плътен бадемов марципан, чието горчиво ухание идеално се комбинира с естествената им сладост. За разкош ароматът му е разкрасен от сушени плодове и хрупкави ядки, комбинация, която колкото е простичка, толкова е и вкусно запомняща се. Хубавото е, че десертът няма нужда от захар, макар че любителите на по-сладкото може и да бъдат недоволни. Те обаче винаги могат да сервират запечените плодове с домашен ванилов сос. 
Оставете децата да издълбаят ябълките, да намачкат марципана заедно с ядките и сушените плодове и после да ги напълнят весело. Родителите могат да добавят в своята порция по мъничко ром, който много им отива. Десертът се яде леко топъл за най-интензивен и приятен вкус.
За 4 порции са нужни: 4 големи, червени ябълки, 150 г бадемов марципан, 50 г стафиди, 50 г орехи, 50 г кашу, 1 ч.л. канела.
Ябълките се издълбават внимателно, за да се почистят семките, като най-добре е да се използва простичък уред, който извършва тази леко досадна дейност с едно движение - пробива се отгоре и с натиск излиза от долния край, като оставя отвор с диаметър половин сантиметър. Ако не разполагате с такава джаджа, направете го с нож. 
Бадемовият марципан се размесва с ръце заедно с натрошените ядки, канелата и стафидите, докато се получи хомогенно "тесто". След това ябълките се напълват с него и се подреждат върху застлана с хартия за печене тава.
Плодовете се пекат 20 мин. на 180 градуса или докато омекнат и кухнята се изпълни с приказни аромати.