Булгурена салата

Ястията за Бъдни вечер понякога биват несправедливо подценявани. За да се спази традицията, те трябва да бъдат постни и нечетен брой, а събирането около масата е моментът, който въплъщава духа на празника.
За някои липсата на месо вещае скука, но пък сред постните ястия има толкова много интересни варианти, които да внесат свеж полъх, че няма никакво място за притеснение.
Най-вероятно любимите сармички, бобът, содената питка и пълнените чушки ще присъстват задължително и на вашата трапеза, но защо да не добавите още нещо интересно? Например тази салата с булгур, която ухае прекрасно на кориандър и чудесно се комбинира с всички останали постни ястия.
И разбира се, изключително подходяща е за приготвяне от децата.
За направата й са нужни: 2 ч.ч. булгур, 1/3 ч.ч. червен боб, 1/3 ч.ч. нахут, ½ ч.ч. зехтин, 3 с.л. сок от нар, 6 с.л. доматено пюре, 2 с.л. лимонов сок, пресен магданоз, пресен кориандър, сол и червен пипер.
Варивата се сваряват по отделно според указанията на опаковката, отцеждат се и се охлаждат. След това се смесват в купа, добавят се зехтина, лимоновият сок, сока от нар и доматеното пюре и салатата се разбърква.
Нарязват се пресният магданоз и кориандър, добавят се към варивата, след което салатата се поръсва с червен пипер и сол на вкус. По желание може да се добави още лимонов сок или сок от нар. Салатата се сервира охладена.