Соленки на клечка

Соленки, солети, гризини, бисквитки – все любими лакомства за децата, които обичат да ги хрупат по всяко време на деня. Удобни са да се занесат в училище или за бърза следобедна закуска, дават енергия и са вкусни. Ако са приготвени и у дома обаче, са много по-добър избор, отколкото онези от магазина.
Тези соленки на "клечка" ухаят на земя, благодарение на пълнозърнестото брашно, което пък чудесно се комбинира с плънката от сирене. Сусамът ги разхубавява и ги прави малко по-различни от обичайните, а формата им на поднасяне е финалът на веселото удоволствие. Събрани на едно място, могат да се завържат с панделка и да се поднесат като вкусен букет на мама и татко или на любимо другарче.
Децата могат да ги приготвят изцяло сами, тъй като тестото се приготвя изключително лесно и е много удобно за работа. Направата им отнема около 15 мин., след това остава само да се изпекат. А ако на малчуганите им омръзне да ги забучват на шишчета, последните бройки идеално се изпичат и без тях.
Количеството на плънката зависи от желанието на правещите ги, но по-добре да не се прекалява с нея, защото има опасност да изтече извън соленките по време на печенето.
За приготвянето им са нужни: 1 яйце, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. меко масло, ½ ч.ч. хладка вода, ½ ч.л. сода, ½ ч.л. сол, 2 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно; за плънката: 1 с.л. сусам, черен пипер, равни части натрошено сирене и извара; допълнително: дървени шишчета
Яйцето се разбърква с вилица в купа. Добавят се зехтинът, маслото, водата, солта и содата и всичко се разбива добре на гладка смес. Накрая малко по малко се добавя брашното и се замесва меко, еластично тесто.
Отделно в купичка се разбъркват сусамът, черният пипер, натрошеното сирене и изварата и се разбъркват.
Тестото се разточва на тънък кръг и с водна чаша се изрязват кръгчета. В средата на половината се слага по малко от плънката и отгоре се покриват с останалите, като краищата се притискат добре с пръсти, а след това и с вилица, за да се получат красиви отпечатъци. Във всяка една соленка внимателно се закрепя по едно дървено шишче и се прехвърлят в застлана с хартия за печене тава.
Соленките се пекат на 200 градуса за 12 мин. или докато крайчетата им покафенеят приятно.