Конференция "Знаете ли какво ядете?" обяснява новите правила на етикиране в ЕС (видео)

Конференция "Знаете ли какво ядете?" обяснява новите правила на етикиране в ЕС (видео)

Антония Първанова
Антония Първанова
"Темата с безопасността на храните е номер едно за България". Това заяви евродепутатът Антония Първанова на организираната от информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) конференция на тема "Знаете ли какво ядете?".
Целта на форума е да се предизвика дискусия по прилагането на българското и европейско законодателство, свързано с безопасността на храните, уточнява БНР. 
Годишният оборот на хранителните компании в ЕС е 750 млрд. евро. В индустрията са заети 48 милиона работници в близо 17 милиона компании, отбеляза д-р Първанова. 
Според промените в европейското законодателство, влезли в сила от началото на тази година, етикетите върху храните трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация както за съдържанието на продуктите, така и за техния произход и съдържаните алергени. Пакетът от мерки за предотвратяване на измамите с храни е заради случаите от миналата година на измама с конско и свинско месо. 
Предложени са и много строги наказания, каза още д-р Първанова, цитирана от БГНЕС. "В новия регламент е включена хранителната стойност, както и отбелязването й с по-добра четливост. Освен това се предвижда алергените и съдържанието на преработена храна да се отбелязват върху опаковани храни, както и върху тези, които се предлагат в различните заведения", разясни д-р Първанова.
Експерти от Агенцията по храните ще разяснят как България въвежда и спазва нормите за безопасност на храните.