Проверки установиха нарушения при всеки четвърти производител на хляб

При всеки четвърти производител на хляб има някакви нарушения, сочат данните на Българската агенция за безопасност на храните. От началото на годината тя е извършила 813 проверки. Успокоителното е, че сериозните нарушения се броят на пръстите на едната ръка, съобщи "Нова телевизия".
Най-честият проблем е влагането на още добавки в продукта, като консерванти, които би трябвало да се слагат само на пакетираните хлябове, за да не мухляса и да удължат срока му на годност. В пет от случаите клиентите са били заблудени, тъй като на опаковките пишело, че хлябът е диетичен, но те не съдържали само нискокалорични продукти.
Имало и два случая със затворени обекти, които продължавали да работят, въпреки че в производствените помещения имало олющена мазилка, плесени и мухъл. Според Мариана Кукушева от асоциация на хлебопроизводителите, хлябът е една от най-безопасните храни на пазара, защото всеки минава през изпичане при температура 280-320 градуса.
Като основен проблеми тя посочва многото фирми в сивия сектор, които никой не проверява.