Антъни Бурдейн подновява кулинарните си пътешествията за поредица на CNN

Антъни Бурдейн подновява кулинарните си пътешествията за поредица на CNN

Антъни Бурдейн
Associated Press
Антъни Бурдейн
Антъни Бурдейн от няколко години е познат на българската публика, благодарение на предаването му за кулинарни пътешествия "Без задръжки", чийто сезони се въртят с голям успех по канала 24 Kitchen. Миналият април обаче известният нюйоркски готвач, превърнал се в писател ("Поверително от кухнята"), пътешественик и телевизионна звезда, продължава да прави онова, в което е най-добър, в новото си предаване за CNN на името "Непознати части" (Parts Unknown).
В тях той не прави нищо по-различно от преди, а именно - телевизионен пътепис с много остроумни коментари и много храна, което е негова запазена и успешна марка, превърнала го в най-високорейтинговото предаване за канала, пише "Асошиейтед прес". Затова и сега телевизията готви нов сезон с осем епизода, който започват излъчването си тази неделя.
Бурдейн описва стратегията на екипа си с типичния си маниер: "Постоянно се питаме, първо и преди всичко, кое е най-сбърканото нещо, което може да направим следващата седмица?"
В първия нов епизод той е в Пенджаб, Индия и представя онова, което прави поредицата уникална. Бурдейн разказва истории за напрегнатата гранична територия между Индия и Пакистан, както и за място, на което се събират сикхи и на което всеки ден на хиляди души се сервира безплатна храна. След това се качва на стар, паянтов влак до хималайско село, което в миналото е лятната дестинация на управляващата класа. Там посещава и луксозен дом, който изглежда като замръзнал в миналото.
Междувременно яде. Разбира се. В крайпътни бутки или в изискани салони. И макар обикновено да говори за вегетарианството със сарказъм, подправките и хлябът в Пенджаб го омайват.
Шоуто е изпълнено и със звуци - от шума и клаксоните на автомобилите и уличните звуци, до някои от любимите му парчета, тъй като Бурдейн е изявен музикален фен с пристрастия към пънк и рок сцената. До голяма степен музиката е основен герой в предаванията му.
Неговата широкоскроена личност умее да води зрителите на приключение, вместо просто на пътешествие. CNN коментира, че той знае как да показва местата, от които телевизията редовно прави репортажи, по един различен начин, влизайки в тях сякаш от различен вход.
Във втория сезон на предаването Бурдейн пътува и до Лас Вегас, където разговаря със служителите на казината, яде японска храна с Пен Жилет и обяснява как електронната денс музика е голям бизнес в града. В следващите два месеца зрителите ще могат да го видят още в Мексико Сити, делтата на Мисисипи, Тайланд, Русия и Бразилия.
Миналата година в Япония той посети необикновено шоу с роботи и оскъдно облечени жени, разходи се с дет метъл банда и вечеря с жена, замесена с градската садомазо общност. Затова и Бурдейн е доволен, че телевизията подкрепя всяка негова крачка и желание, въпреки че им се налага да премигват повече от обикновено, когато гледат част от новия му заснет материал. 
В пренаселения телевизионен свят силен герой с уникална гледна точка често е минималното условие, за да пробиеш. Освен високите рейтинги, които привличат около 800 хил. зрителя за всеки епизод, Бурдейн е способен да кара хората да искат да са на негово място в подобни собствени поредици, коментира изпълнителният директор на мрежата.
Той самият обаче избягва да анализира собствения си успех. "Ако мислиш коя е публиката и какви биха били нейните очаквания, мисля, че това би довело до грозота и посредственост. Отиваш там и показваш най-добрата история, която можеш да създадеш, по най-добрия начин, по който можеш. Ако е интересно за вас, вероятно ще е интересно и за други. Ако не правиш телевизия по този начин, то тя става просто угодна."