Спаначени охлювчета

Спаначени охлювчета

Докато приготвяте тази закуска с децата в кухнята, можете да измисляте и интересни истории за охлювски пътешествия сред дебрите на пролетните поляни.
Докато приготвяте тази закуска с децата в кухнята, можете да измисляте и интересни истории за охлювски пътешествия сред дебрите на пролетните поляни.
Зеленото е най-красиво през пролетта – зеленото на разлистените дървета, на полянката в парка, на планината. И зеленото на вкусните неща за похапване, нетърпеливи след дългата зима.
Младите марули вече са на пазара, зеленият лук също, спанакът и лопушът, копривата и леврудата са готови за бране. Всички те се преобразяват чудесно в супи, гарнитури и салати, но за жалост невинаги е толкова лесно да убедим децата да ядат от тях.
"Ще го изям само ако махнеш зеленото!" е най-често срещаната реплика сред повечето малчугани, които не са привлечени от апетитните пролетни зеленчуци. Някои дори и не желаят да ги опитат, но пък това не означава, че трябва да се отказвате. Един от начините да направите даденото ястие по-интересно е като го приготвите заедно, а другият – като му придадете необичайна форма.
Такива са и тези "охлювчета" със спанак, които се приготвят много бързо и лесно с помощта на бутертесто, а плънката им е свежо вкусна. По форма напомнят на къщичките на охлювите, така че, докато ги правите с децата в кухнята, можете да измисляте и интересни истории за охлювски пътешествия сред дебрите на пролетните поляни.
За направата им са нужни: 250 г бутертесто, една връзка спанак, 100 г сирене, 2 с.л. масло, сол и настъргано индийско орехче на вкус.
Спанакът се измива добре, премахват се по-дебелите части на стеблата му, нарязва се и се задушава в маслото, докато омекне. Добавя се натрошеното сирене, след което се посолява на вкус и се добавя настърганото индийско орехче. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади за 15 мин.
Бутертестото се разточва леко, върху него се разпределя равномерно спаначената плънка и се навива на стегнато руло по дължина. Рулото се нарязва на парчета с дебелина 1-2 см, които се подреждат в застлана с хартия за печене тава.
Охлювчетата се пекат на 220 градуса, докато придобият приятен златист цвят. Вкусни са както топли, така и студени.