Сочен плодов десерт

Сочен плодов десерт

Нектарините и черешите се разтапят в прегръдките на лимоновата кора и кафявата захар, а коричката отгоре хрупа съвършено с вкус на бадеми, ванилия и масло.
Нектарините и черешите се разтапят в прегръдките на лимоновата кора и кафявата захар, а коричката отгоре хрупа съвършено с вкус на бадеми, ванилия и масло.
Има много начини да се запечата дъхът на лятото, за да напомня за себе си дълго време. Може да се затвори в бурканчета с мармалад, да се замрази във фризера, да се нарисува, да се похапва всеки ден, да се изпече в сладкиши, да се набере от дървото. Все любими занимания на децата, дори и на възрастните, които едва ли биха отказали някой вкусен, сочен и ароматен плодов десерт.
Този е точно такъв. Съдържа в себе си измамно прости съставки, които изобщо не подсказват за невероятния краен резултат, който се получава щом се смесят. Нектарините и черешите се разтапят в прегръдките на лимоновата кора и кафявата захар, а коричката отгоре хрупа съвършено с вкус на бадеми, ванилия и масло.
Десертът е с английски произход (оригиналното му име е crumble) и печели одобрението на всяко дете, което го е опитало. Плодовете могат да варират според вкуса и сезона, да се смесват или да бъде само един вид. Най-вкусно се получава с праскови, череши, малини, ябълки, круши или сини сливи. През есента и зимата подправките, които им отиват са канелата и карамфила, а през лятото ванилия и лимонова кора.
Хрупкавата коричка отгоре традиционно се прави от брашно, захар и краве масло, но и тук рецептата търпи всякакви вариации – от вида на брашното, до използването на кокосово масло, овесени ядки и смлени бадеми или лешници. Всичко е въпрос на вкус, а ето и един уханен и запомнящ се вариант, който децата могат да приготвят съвсем сами за следобедна закуска на цялото семейство.
За направата му са нужни: 4 нектарини, 200 г обезкостени череши, настърганата кора на половин биолимон, 1 с.л. кафява захар; за хрупкавата коричка – 50 г овесени ядки, 50 г пълнозърнесто брашно, 50 г смлени бадеми, 3 с.л. кафява захар, 70 г масло (нарязано на дребни парченца), 1 /2 ч.л. семенца от шушлка ванилия.
Нектарините се нарязват на малки кубчета, а черешите на половинки. Разбъркват се със захарта и лимоновата кора, изсипват се в тавичка и се запичат във фурната за 10 мин. на 200 градуса.
През това време в купа се смесват овесените ядки, брашното, бадемите, захарта и ванилията. Разбъркват се с лъжица. Добавя се студеното масло, нарязано на парченца и сместа се намачква с ръце, докато маслото омекне и се получат едри трохи.
Тавичката с плодовете се изважда от фурната и върху тях се разпределят тестените трохи. Десертът се връща обратно и се пече още 10-15 мин или докато коричката отгоре се запече. Сервира се леко охладен в компанията на топка сладолед.