Тиквени мъфини

Тиквата отдавна е разширила репертоара си от участия в кулинарията, като не се ограничава до "печена на фурна", ами се изявява и като главно действащо лице в супи, сладкиши, кремове или пък пълнена с разнообразни сушени плодове, ядки и локум. Тук-там успява да се промъкне дори и върху пици или като гарнитура към месо.
Най-лесно се влага в различни сладкиши, като им придава фина текстура, нежен цвят и приятен, сладостен аромат. Като тези мъфини, например, които бухват в прелестно оранжево, обогатено с изненадваща плънка от крема сирене. Тиква и крема сирене в десерт? Защо не!
Мъфините като цяло се приготвят много лесно, не се налага употребата на миксер и освен ако не ги забравите във фурната, винаги се получават. Това ги прави и много подходящи за забъркване от деца, защото няма какво особено да се обърка, а те определено ще се забавляват, докато се вихрят в кухнята.
За направата на 12 мъфина са нужни: 2 ч.ч. бяло брашно, 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. канела, 2 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода за хляб, ½ ч.л. сол, 1 голямо яйце, 1 ч.ч. кафява захар, ½ ч.ч. олио, 350 г сурова тиква, 3 с.л. кисело мляко; за пълнежа 150 г крема сирене на стайна температура, 3 с.л. захар, настърганата кора на половин портокал; кафява захар за поръсване.
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета, след което се сварява до омекване. Оставя се да се охлади леко и се пасира заедно с киселото мляко на гладко пюре.
В голяма купа се смесват брашната, канелата, бакпулвера, содата и солта и се разбъркват.
В отделен съд с тел се разбива яйцето, добавят се захарта и олиото, отново се разбърква добре. Накрая се прибавя тиквеното пюре и всичко се смесва с лъжица, докато се получи хомогенна, течна смес.
Получената течна смес се прибавя към сухите съставки и с дървена лъжица се обърква за кратко време, докато се смесят – не е нужно да се бърка дълго. Оставя се настрана.
Крема сиренето се смесва със захарта и настърганата портокалова кора и се бърка, докато се получи гладка смес.
Тава с гнезда за мъфини се намазнява и набрашнява или се слагат хартиени чашки за кексчета във всеки отвор. С помощта на лъжица за сладолед или обикновена лъжица се разпределя тестото, като трябва да запълва 2/3 от всяко гнездо. В средата се прави с пръст малък отвор и там се сипва от крема сиренето за пълнеж. По желание отгоре се поръсват с кафява захар – това ще направи коричката хрупкава.
Мъфините се пекат на 180 градуса за около 20 мин или докато при проверка с клечка тя излезе суха.