Мъфини с дюли и карамел

Може би все още имате няколко дюли, които си разпускат ароматите от перваза в кухнята и греят като слънце във все по-късите есенни следобеди. Сурови за похапване не са най-любимото нещо на децата, а и на възрастните, заради твърдостта си, но направени на сладко, компот или пък вложени в сладкиш, тези плодове се променят в нещо неузнаваемо и прекрасно.
В тази рецепта ще бъдат едно от главните действащи лица, заедно с карамела, който им придава допълнителна сладост. Сместа може да се изпече и в продълговата форма за кекс, но във вид на мъфини са по-удобни да се вземат на училище за вкусна закуска в някое от междучасията.
За направата им са нужни: 2 яйца, ½ ч.ч. разтопено масло, 1 ч.ч. кафява захар + 3 с.л. допълнително, прясно изцеден сок от половин портокал, 1 ½ ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, ½ ч.л. ванилия, ½ ч.л. сол, 2 малки дюли; за карамела: 5 с.л. кафява захар, 1 с.л. масло.
В голяма купа се смесват брашното, бакпулверът, чашата захар и солта. Отделно с тел се разбиват разтопеното масло, яйцата, портокаловият сок и ванилията. Дюлите се обелват и се настъргват, след което се разбъркват с останалите 3 с.л. захар.
Към сухите съставки се прибавя течната смес от масло и яйца и с дървена лъжица се разбърква, докато се получи хомогенно тесто. Добавят се дюлите и отново се разбърква. Тестото се разпределя във формички за мъфини, застлани с хартиени чашки или намазнени и набрашнени. Кексчетата се пекат на 170 градуса около 25 мин. или докато при проверка с клечка в средата, тя излезе суха.
След като са готови, се оставят да се охладят добре. Карамелът се приготвя, като захарта се разтопява на котлона и след като се е втечнила и придобила златист цвят, се прибавя маслото и се разбърква бързо. Готовият карамел се разпределя върху мъфините.