Коледни меденки
Дни преди Коледа във всяка кухня тече трескава подготовка за празника. Децата с радост се включват в това приключение, особено ако могат да участват в забъркването на сладък и ароматен сладкиш. Затова днес "Детски Дневник" припомня как се правят класическите за посрещането на Рождество меденки. Освен че са вкусни, тези дъхави бисквитки позволяват на хлапетата да рисуват и да се забавляват.
С всяка изминала година меденките се настаняват вкусно във все повече кухни благодарение на аурата си на приятно занимание за цялото семейство, но най-вече като радост за децата, които с гордост участват в празничната подготовка.
Може би защото събират в себе си есенцията на коледните сладкиши – с аромата на мед и канела или пък затова, че се правят лесно, издържат дълго и са много вкусни, но изпичането на няколко тави меденки изпълва декември с радостно подрънкване на празнични звънчета. А дали ще са слепени с мармалад и поръсени с ядки, украсени с шоколад или бяла глазура, винаги се получават красиви.
Другият им плюс е, че могат да приемат различни форми. От тестото успешно се прави коледна къщичка (стените и покрива се изрязват по предварително приготвени шаблони), а в украсата и сглобяването й може да се вложи толкова много въображение, че често се получават произведения на изкуството, а ако участват и децата – мил спомен, който радва не само вкуса, но и окото.

Ако не ви се занимава с тази по-сложна процедура, можете да изпечете заедно само предните фасади на няколко къщички и малчуганите да им нарисуват заскрежени прозорци, вратички и декорации.
Друга популярна за меденките форма са човечетата – момченце и момиченце, които децата да пременят в празничен костюм и рокля или в ежедневни дрешки от захарна глазура да направят цяло семейство с много по-малки човечета за деца и да разиграват различни ситуации.

От тестото им могат да се изпекат декоративни свещници или да се оформят с помощта на глинена купичка панички (тестото се изрязва на малки звездички, с които се облепя намазнената паничка и се пече така), да се измайстори шейната на Дядо Коледа и дори да се направи украса за елхата.
Последният вариант е най-лесен - просто когато децата изрязват меденките, трябва да направят на част от тях преди печенето малка дупчица в горния край, през която след това ще прокарат цветна панделка, за да ги превърнат в красива празнична висулка.
Традиционно изпечените меденки стават твърди бисквити, но точно тук се крие и чарът им. Скрити в кутия, те започват да се отпускат постепенно и ден след ден да разгръщат уханието си, изпълвайки малките нослета с нетърпение. Меденките си пасват с всички горещи напитки, разведряват унили следобеди или събуждат рано сутрин с наслада, а най-много отиват на декември и очакването на Коледа.
Но бъдете подготвени - най-вероятно ще се наложи да ги правите няколко пъти до празника, освен ако нямате добре заключващ се килер, където да ги скриете от всички ентусиазирани нападатели.

За тестото на меденките са ви нужни: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. мед, ½ ч.ч. олио (разтопено масло или зехтин също вършат работа), 1 ч.л. сода (угасена с оцет), 1 с.л. канела, около 2 ½ ч.ч. брашно.
Яйцата, маслото, захарта и медът се разбиват с миксер, докато се получи хомогенна смес. Отделно се смесват 2 ч.ч брашно, содата и канелата. Към тях се добавя яйчената смес, разбърква се с лъжица и започва да се меси. Трябва да се получи меко тесто, но да не лепне, ако е нужно се добавя и останалата ½ ч.ч. брашно. Готовото тесто се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.
След като се е охладило, се разточва върху набрашнена повърхност не много тънко и с формичка се изрязват меденките. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса, докато крайчетата им покафенеят леко.
Оставят се да се охладят и се съхраняват в добре затворена кутия. Могат да се направят 2 до 3 седмици преди Коледа и да се украсят с глазура от пудра захар и лимонов сок, разтопен шоколад или да се хапват директно така.