Кошнички от кайма

Едно време баба ги приготвяше на фурна и ги наричаше "птичи гнезда", защото много приличат на такива – каймата, оформена в кръг, а в средата по едно чукнато яйце. Сигурно всеки от нас си ги спомня, макар и през последните години да не са "на мода" и да не се приготвят толкова често. Качествата им на незаменима и бърза вечеря обаче си остават.
За разнообразие, освен в класическата им форма, могат да се приготвят и във форми за мъфини или в керамични купички, превръщайки се в пълнени кошнички от кайма. Освен яйце може да се добави и плънка от сирене или зеленчук, въпрос на вкус. Децата над 6 години, които имат опит в кухнята, биха се справили изцяло сами с рецептата, а по-малките или онези, които тепърва навлизат в дебрите на кулинарията, могат да помагат на мама и татко за приготвянето й.
За направата на 4 порции: 350 г кайма, смес от телешко и свинско, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, 1 глава лук; за плънката: 100 г сирене, 4 кисели краставички, 4 яйца.
Лукът се настъргва. Каймата се слага в купа, към нея се добавят подправките и лука и се омесва с ръце. Оставя се за 30 мин в хладилника. Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Вземат се форми за мъфини, керамични купички или се застила тава с хартия за печене за класическия вариант на гнездата. Каймата се се разделя на четири равни части и се разпределя равномерно по дъното и стените на формите или се оформят като гнезда в тавата. Пекат се 15 мин във фурната, след което се изваждат, във всяко се слага по малко сирене, по една нарязана кисела краставичка и отгоре се чуква по едно яйце.
Кошничките от кайма се връщат във фурната и се пекат още 10 мин. или докато белтъкът на яйцето побелее, а жълтъкът стане стабилен. Изваждат се и се сервират веднага в компанията на зелена салата.