Португалски кошнички с крем

Един от най-популярните сладкиши в Португалия представлява ароматни кошнички от многолистно тесто, пълни с яйчен крем, запечени, докато се получи хрупкава коричка и поръсени с канела. Наричат се "паштейш де ната" и са направени за първи път през XVIII век.
Логично това лакомство допада не само на възрастните, но и на децата. Може да се опита навсякъде – в сладкарниците, в баровете, да се купи от сергия на улицата или в супермаркета, дори най-обикновените кафенета са заредени с него.
Но най-хубавата му черта е, че лесно може да се приготви и у дома, като не изисква много време, а резултатът е точно толкова ароматен, сочен и вкусен. Кошничките с крем напомнят на минали или предстоящи пътешествия и радват децата, ако ги получат за десерт или като следобедна закуска.
За направата им са нужни: 1 лист многолистно тесто, 500 мл прясно мляко, 300 г захар, 4 с.л. царевично нишесте, 1 пръчка канела, 6 жълтъка, канела за поръсване, метални формички за крем-карамел или мъфини.
Жълтъците се разбиват с тел. Нишестето се разбърква с няколко лъжици от прясното мляко. Останалото мляко се загрява в тенджера на котлона заедно с канелата и захарта при непрекъснато бъркане, докато заври. След това котлонът се намалява, пръчката канела се изважда, прибавя се разтвореното нишесте отново с непрекъснато бъркане с тел. Сместа се оставя да покъкри няколко минути. На тънка струйка и с бъркане се добавят разбитите жълтъци и кремът се вари на тих огън, докато се сгъсти. Разбърква се често. След като е готов се сваля от котлона и се оставя да се охлади.
От многолистното тесто се изрязват кръгове, малко по-големи от дъното на формичките, които ще се използват за печене. Получените кръгчета се поставят във формичките, като се притискат към дъното и стените добре, за да се получи кошничка. Във всяка кошничка се сипва от охладения крем, като не се пълнят догоре.
Сладкишите се пекат на 200 градуса около 15-20 мин. или докато отгоре тестото не придобие приятен златист цвят, а кремът тъмна коричка. Преди сервиране се поръсват с канела – вкусни са както леко топли, така и охладени в хладилник.