Сладки с тиква, кокос и бадеми

Сладки с тиква, кокос и бадеми

Сладките имат плътен и запомнящ се вкус, дъвчаща сърцевина и прелестен цвят, който е неустоим както за децата, така и за възрастните.
Сладките имат плътен и запомнящ се вкус, дъвчаща сърцевина и прелестен цвят, който е неустоим както за децата, така и за възрастните.
Произходът на тези сладки е Португалия – там се нареждат сред най-популярните улични лакомства, които могат да се купят от всяка пекарна.
Оригиналната рецепта е със сладки картофи, но тиквата е по-подходяща за нашите географски ширини и ги замества чудесно. Имат плътен и запомнящ се вкус, дъвчаща сърцевина и прелестен цвят, който е неустоим както за децата, така и за възрастните.
Португалската кухня е много интересна комбинация между Африка и Европа и с тези сладки си заслужава да бъде изпробвана. Разбира се, могат да се приготвят и със сладки картофи, както е в оригиналната рецепта.
За направата им са нужни: 750 г тиква, 250 г брашно, 250 г фино царевично нишесте, 1 ч.ч. кокосови стърготини, ½ ч.ч. ситно смлени бадеми, 3 яйца, настърганата кора на 1 портокал, 2 ч.ч. захар, 2 жълтъка за намазване
Тиквата се почиства от семките, нарязва се на парчета и се изпича във фурната. След като е готова се оставя да се охлади, маха се кората и се намачква добре с вилица, докато се получи хомогенна смес.
Яйцата се разбиват с вилица заедно със захарта и се добавят към тиквата. Изсипват се кокосовите стърготини, портокаловата кора и смлените бадеми и сместа се разбърква. Постепенно се добавят брашното и царевичното нишесте, замесва се гладко и меко тесто. Ако е нужно се добавя още малко брашно.
Тава се застила с хартия за печене. Фурната се включва да загрява на 180 градуса. От тестото се оформят издължени сладки, подреждат се в тавата и се намазват с разбитите предварително жълтъци.
Сладките се пекат около 15-20 мин или докато придобият приятен цвят и при натиск са все още леко меки. Оставят се да се охладят напълно и се хапват с удоволствие.