Лешникови триъгълници

Този сладкиш е един от любимите за децата в Германия – плътен, маслен и много хрупкав, със съвсем малко горчив шоколад за баланс на сладкото. Приготвя се лесно в голямо количество, а нарязан на триъгълници е много подходящ за сервиране на детски празненства, за следобедна закуска в кутията на ученика или за компания на чаша горещ чай по време на есенна разходка в гората. Не само децата, но и възрастните ще оценят подобаващо вкуса му, както и съвместното забавно приготвяне в кухнята.
Оригиналното му име - Nussecken, буквално се превежда като "ъгли с ядки" и това идеално описва дъвчащо-хрупкавото му настроение.
За направата му са нужни:
тава с размери 40 см на 30 см;
За тестото – 225 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г захар, ½ ч.л. ванилов екстракт, 1 яйце размер М, 1 с.л. вода, 100 г масло на стайна температура;
За ядковата смес: 150 г масло, 150 г захар, 1 ч.л. ванилов екстракт, 3 с.л. вода, 100 г ситно смлени лешници, 200 г едро натрошени лешници, 3 с.л. кайсиев мармалад;
За глазурата: 100 г натурален шоколад.
Първо се приготвя тестото. Брашното се смесва с бакпулвера в дълбока купа, след което се добавят останалите съставки и се замесва на ръка или с помощта на миксер (с бъркалки за тесто). Тавата се намазва с масло и се набрашнява. Готовото тесто се разточва на правоъгълник с размерите на тавата и се прехвърля в нея.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Ядковата смес се приготвя като маслото, захарта, ванилията и водата се слагат в тенджера и се загряват на котлона при непрекъснато бъркане, докато се получи хомогенна течност. Сваля се от печката и към нея се добавят смлените и натрошени лешници. Оставя се да се охлади за 10 мин.
Разточеното тесто се намазва с кайсиевия мармалад. Отгоре се разпределя равномерно лешниковата смес. Тавата се покрива с алуминиево фолио и сладкишът с пече 25-30 мин.
Готовият сладкиш се оставя да се охлади за около 20 мин. След това се нарязва на квадрати с размер 8 х 8 см, като всеки квадрат се разрязва на половинки, за да се получат триъгълници.
Шоколадът за глазурата се натрошава и разтопява на водна баня, след което ъглите на всяко парче се потапят в него и се подреждат върху хартия за печене, за да стегне шоколадът.
Сладкишът може да се съхранява в плътно затворен съд и на хладно място до една седмица.