Производителите на вино настояват евросубсидиите за тях да се запазят

Производителите на вино настояват евросубсидиите за тях да се запазят

Производителите на вино настояват евросубсидиите за тях да се запазят
Сектор "вино" да се включи към т. нар. чувствителни сектори с приоритетно подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За това настояха от Националната лозаро-винарска камара, цитирани от БТА.
От камарата изразиха недоволство от това, че публикуваният проект на Наредба за прилагане на подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от ПРСР за периода 2014 - 2020 г. на практика лишава винопроизводителите от възможности за участие с проекти.
От бранша защитиха тезата си с това, че са стратегически, силно експортно ориентиран и имиджов продукт за България. "Това е поредният акт на държавата, който ощетява винопроизводителите и показва неглижиране на един от най-важните сектори в българското земеделие", посочи Радослав Радев, председател на камарата.
Той отбеляза още, че макар виното да не е сред ембарговите стоки на Русия, продажбите на руския пазар са спаднали с около 63 процента последните години заради влошената като цяло икономическа среда там. От бранша са се отказали освен това от досегашните форми на подпомагане от Националната програма с надеждата да получат достъп до по-добро финансиране от ПРСР. Винопроизводителите се нуждаят от инвестиции за модернизация на съществуващи винарски изби или изграждане на нови, както и за развитие на винения туризъм в страната.
Ресорният зам.-министър на земеделието и храните Васил Грудев не обеща промяна в приоритетите на финансиране по програмата, които засега са четири - плодове, зеленчуци, мляко и месо. "Тук съм на първо място, защото диалогът не трябва да бъде прекратяван и, на второ, за да засвидетелствам уважението на министерството за това, че вашият сектор функционира, бори се с предизвикателствата /външни и вътрешни/ и стои добре на световния и европейски пазар", посочи зам.-министърът.
Грудев подчерта, че чувствителните сектори са заложени в цялостната стратегия на ПРСР - преработка и производство на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Това са четирите приоритетни отрасъла в програмата и нейният фокус. По думите на Грудев обаче това не означава, че проекти за винопреработка няма да са допустими за програмата и лишени от европейско финансиране.
"Категорично не е така. Просто казваме, че когато имаме на една плоскост проект за преработка на зеленчуци и един за преработка на винено грозде, ще бъде дадено предимство на зеленчуците", посочи той. Васил Грудев аргументира решението с факта, че според анализите в сектора над 10 пъти е спаднало производството и преработката на зеленчуци българско производство, за сметка на чуждите. "Затова в новата програмата изрично е заложено изискването за суровинна обезпеченост на преработката от регистрирани в България земеделски производители или собствено производство. Тази суровинна база трябва да покрива поне 50 на сто от интензитета на натовареност на цялата преработка", обясни той.
Зам.-министърът изрази оптимизъм, че от общия финансов ресурс от 270 млн. евро за програмата ще останат достатъчно средства и за винопроизводителите, макар те да не се ползват от бонусните 30 точки като чувствителен сектор.
"Длъжни сме да искаме максимума и в крайна сметка всичко е въпрос на постигането на консенсус", каза Радослав Радев. По думите му след днешната среща диалогът на винопроизводителите с Министерството на земеделието ще бъде стимулиран и той изрази надежда да се достигне до решение на проблема. "Важното е по легитимен път да достигнем до резултат за бранша", каза още Радев, който не изключи варианти на протест и сезиране на ЕК за проблема, в случай, че не срещнат необходимото разбиране.