Производителите на вино настояват евросубсидиите за тях да се запазят

Сектор "вино" да се включи към т. нар. чувствителни сектори с приоритетно подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За това настояха от Националната лозаро-винарска камара, цитирани от БТА.
От камарата изразиха недоволство от това, че публикуваният проект на Наредба за прилагане на подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от ПРСР за периода 2014 - 2020 г. на практика лишава винопроизводителите от възможности за участие с проекти.
От бранша защитиха тезата си с това, че са стратегически, силно експортно ориентиран и имиджов продукт за България. "Това е поредният акт на държавата, който ощетява винопроизводителите и показва неглижиране на един от най-важните сектори в българското земеделие", посочи Радослав Радев, председател на камарата.
Той отбеляза още, че макар виното да не е сред ембарговите стоки на Русия, продажбите на руския пазар са спаднали с около 63 процента последните години заради влошената като цяло икономическа среда там. От бранша са се отказали освен това от досегашните форми на подпомагане от Националната програма с надеждата да получат достъп до по-добро финансиране от ПРСР. Винопроизводителите се нуждаят от инвестиции за модернизация на съществуващи винарски изби или изграждане на нови, както и за развитие на винения туризъм в страната.
Ресорният зам.-министър на земеделието и храните Васил Грудев не обеща промяна в приоритетите на финансиране по програмата, които засега са четири - плодове, зеленчуци, мляко и месо. "Тук съм на първо място, защото диалогът не трябва да бъде прекратяван и, на второ, за да засвидетелствам уважението на министерството за това, че вашият сектор функционира, бори се с предизвикателствата /външни и вътрешни/ и стои добре на световния и европейски пазар", посочи зам.-министърът.
Грудев подчерта, че чувствителните сектори са заложени в цялостната стратегия на ПРСР - преработка и производство на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Това са четирите приоритетни отрасъла в програмата и нейният фокус. По думите на Грудев обаче това не означава, че проекти за винопреработка няма да са допустими за програмата и лишени от европейско финансиране.
"Категорично не е така. Просто казваме, че когато имаме на една плоскост проект за преработка на зеленчуци и един за преработка на винено грозде, ще бъде дадено предимство на зеленчуците", посочи той. Васил Грудев аргументира решението с факта, че според анализите в сектора над 10 пъти е спаднало производството и преработката на зеленчуци българско производство, за сметка на чуждите. "Затова в новата програмата изрично е заложено изискването за суровинна обезпеченост на преработката от регистрирани в България земеделски производители или собствено производство. Тази суровинна база трябва да покрива поне 50 на сто от интензитета на натовареност на цялата преработка", обясни той.
Зам.-министърът изрази оптимизъм, че от общия финансов ресурс от 270 млн. евро за програмата ще останат достатъчно средства и за винопроизводителите, макар те да не се ползват от бонусните 30 точки като чувствителен сектор.
"Длъжни сме да искаме максимума и в крайна сметка всичко е въпрос на постигането на консенсус", каза Радослав Радев. По думите му след днешната среща диалогът на винопроизводителите с Министерството на земеделието ще бъде стимулиран и той изрази надежда да се достигне до решение на проблема. "Важното е по легитимен път да достигнем до резултат за бранша", каза още Радев, който не изключи варианти на протест и сезиране на ЕК за проблема, в случай, че не срещнат необходимото разбиране.