В Лион, Франция, започва ежегодният фестивал по повод изкарването на новата реколта вино, направено с грозде от последната година.
В Лион, Франция, започва ежегодният фестивал по повод изкарването на новата реколта божоле, направено с грозде от последната година. Винаги в третият четвъртък от ноември Франция и целият свят възкликват Beaujolais Nouveau est arrive! (Новото божоле пристигна) През първата половина на XX в. младото божоле се предлагало в късна есен от местните производители като вино за наздравици - за да отпразнуват края на гроздобера. На него са се наслаждавали основно многобройните хора на изкуството в бистрата на Лион, но след края на Втората световна война то намира път към Париж, където с него постепенно се запознават и чуждите посетители. В Божоле се случват около 120 фестивала, свързани с младото вино. Най-популярният е Les Sarmentelles в столицата на Божоле - Божу. Петдневния празник включва дегустации, музика и танци, огромно разнообразие от местна храна, напомня "Капитал" Възходът на божоле нуво през 70-те и 80 -те години се свързва с един от известните френски производители от Божоле - Жорж Дюбоф, наследник в една от най старите винарски фамилии в региона,