Подготвят се закони за контрол на цялата хранителна верига

Подготвят се закони за контрол на цялата хранителна верига

Подготвят се закони за контрол на цялата хранителна верига
Министерство на земеделието и храните съвместно с неправителствения сектор предлага изцяло нов законодателен пакет, който се разпростира върху цялата хранителна верига и който да гарантира безопасността и здравето на потребителя. Това съобщиха от земеделското ведомство.
Според министър Десислава Танева с предприетите мерки по промяна на начина на функциониране на веригата се цели гаранция и доверие на потребителя в качеството на продуктите, които консумира.
Законодателният пакет, включва три нови закона - Закона за хранителната верига, Закона за храните, Закона за оценка на риска по хранителната верига и изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност.
"Структуроопределящ ще бъде изцяло новият Закон за храните", каза министър Танева по време на обществена дискусия по темата. Тя допълни, още че промените ще ограничат незаконната търговия и внос, както и ще създадат условия за равнопоставеност на всички стопански обекти, които функционират по агрохранителната верига.
"Очаква се в края на януари по всеки от законопроектите да започне процедура за приемането му съгласно националното и европейско законодателство", поясни министърът на земеделието.
Процесът по прилагането на новата правна рамка ще приключи с въвеждане на единна информационна система по цялата агрохранителна верига - от фермерите до хранителните магазини, в които потребителите влизат и избират продуктите, които да си купят, информира още Танева.
Тази информационна система ще е публична и достъпна за потребителите – за да има и техен контрол върху обектите, да се намали корупционният натиск и да се гарантират правата на потребителите, каза тя.
"По този начин, ние ще направим публични всички регистрирани обекти по агрохранителната верига, с вида на получената регистрация, права и контрол по тях. Така потребителят ще има възможността, както да получи информация за нарушенията, така и сам да осъществява контрол върху съответния обект, а именно да подава сигнали", обясни министър Танева. Тя каза още, че крайният консуматор трябва да бъде сигурен, че това което е написано на етикета, съответства на неговите очаквания.
Танева посочи, че 1514 инспектори на Българската агенция по безопасност на храните контролират общо 438 052 обекта, а тези, които са за производство на храни и за търговия на едро с храни в системата на агенцията, са 8504 и се контролират от 700 инспектори. По думите й, ефективните правила за прилагане на агрохранителната верига и обществения контрол ще намалят корупционния натиск , както и до административно облекчаване на операторите и гарантиране на безопасността храни. През 2014 година стойността на купените хранителни продукти е 9.2 млрд лева, показват данни на министерството.