Портрет на един гладуващ
Мъж на средна възраст (между 35 и 54 години), от европеиден произход, с университетско образование, висок доход и нормално телесно тегло - това е профилът на типичния мъж на диета в САЩ, който беше оформен на базата на проучване на 9300 души от двата пола.
Този човек търси професионални диетични съвети как да контролира теглото си почти два пъти по-често от останалите.
12.5% от американците са "захарни терминатори" (sugar busters), тъй като спазват нисковъглехидратна и високобелтъчна диета (НВВБ) диета на Аткинс, за да отслабнат и да контролират теглото си.
Повече мъже, отколкото жени, са спазвали диетата на Аткинс през последната година (40% срещу 30%), като мъжете са били на диета средно 5.7 месеца, а жените - 2.8 месеца.
Разтоварването от излишните телесни тлъстини и поддържането на елегантна фигура зависи на първо място от ограничаване на вноса на енергия (калории), а не от вида на диетата.
Нисковъглехидратната и високобелтъчна диета бе популяризирана през 70-те години на миналия век с публикуването на книгата Dr. Atkins Diet Revolution. Последваха я книгите Sugar Busters, Dr. Atkins' New Diet Revolution и The South Beach Diet.
Тези диетични ръководства бяха продадени в милиони тиражи. Въпреки че в тях се препоръчват различни храни и двигателни програми, те си приличат в едно - насърчават приема на протеини и изключват употребата на рафинирани захари.
Голяма част от лекарите не препоръчваха ранните варианти на тези диети, тъй като те допускаха висок прием на мазнини и високомаслени хранителни продукти и не включваха физическата активност като част от режима за отслабване.
Най-новият вариант на НВВБ диета съветва да се консумират белтъчни храни, които имат ниско съдържание на животински мазнини, допуска приема на нерафинирани въглехидрати, включително плодове и зеленчуци, и препоръчва умерена двигателна активност (половинчасово бързо ходене най-малко пет дни в седмицата).
Независимо от широката популярност на диетата на Аткинс едва напоследък се появиха данни за нея от рандомизирани контролирани проучвания. Повечето от тях показаха, че високобелтъчната нисковъглехидратна диета увеличава загубата на тегло за кратък период от време - от три до шест месеца.
Нито един от вариантите от тази диета не превъзхожда конвенционалното хранене с ограничен внос на калории по отношение на постиганото понижаване на теглото за 12 месеца.
Нещо повече, високобелтъчната и нисковъглехидратна диета не бе свързана с предимства по отношение на сърдечносъдовите рискови фактори.
Независимо от диетичния режим понижаването на тегло зависи на първо място от намаления внос на калории (енергия). Всяка диета може да доведе до краткосрочна загуба на килограми. Голямото предизвикателство е постигнатото по-ниско тегло да се поддържа продължително време.
Нормално тегло - индекс на телесна маса (ИТМ) <25, наднормено тегло - ИТМ 25-29.9, и затлъстяване - ИТМ >/=30. ИТМ се изчислява при всеки човек, като неговото тегло в килограми се раздели на ръста му в метри, повдигнат на квадрат.