Сирене от Трансилвания получи признание от ЕС

Европейският съюз официално е регистрирал вид трансилванско сирене като хранителен бранд, произвеждан в ограничен географски регион, съобщи БТА.
Бялото краве сирене от село Ибанещ, произвеждано от фермерите в Северозападна Трансилвания, е вторият румънски продукт, чието географско означение получава официално признание в рамките на този месец, съобщи румънският земеделски министър Ахим Иримеску.
Производителите се опитват да го регистрират от 2007 г., когато Румъния се присъедини към ЕС.
Тази стъпка означава, че те могат да кандидатстват за европейски фондове за рекламирането му в чужбина, информира Асошиейтед прес.
Друг румънски продукт - салам от град Сибиу, получи по-рано този месец официално признание за това, че качествата му се дължат главно на географската среда, природните фактори и уменията на местните производители. Колбасът се произвежда от 19 в. и бил любим на сина на комунистическия диктатор Николае Чаушеску, който беше кмет на Сибиу преди падането на режима, информира АП.
В ЕС са регистрирани около 1400 географски означения на местни хранителни стоки, главно в Италия, Франция и Испания. Между тях са българските Горнооряховски суджук, филето "Елена", кайсерованият врат "Тракия".