Печурките от "Кауфланд" се оказаха безвредни

Българската агенция по безопасност на храните не е открила никакви причини за хранително отравяне по повод казуса със семейство от София, което се оплака от здравословни проблеми след консумация на култивирани гъби.
Това показват изследванията, направени от агенцията. В гъбите не е открито съдържание на атропин, за което съобщиха от болничните заведения при изследването на пациентите.
Изследвани са общо 8 проби в лаборатория в Европейския съюз за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на голяма търговска веригата в София ("Кауфланд" - бел. ред. ), проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби взети от препакетиращото предприятие.
Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие - яхния със заешко, което са консумирали хората, както и проба от брашното, черния и червения пипер използвани за приготвянето й.
Всички проби са отрицателни за наличие на алкалоида, което дава основания на Българската агенция по безопасност на храните да счита, че в случая не се касае за хранително отравяне, посочват от там.
Междувременно обаче на "Кауфланд" беше забранено да продава наличните в магазините му гъби. Тогава от веригата обясниха, че от няколко години внасят въпросните гъби от производител от Полша и досега не е имало никакъв проблем с тях.