Есенни круши в бътърскоч сос

Есенни круши в бътърскоч сос

Есенни круши в бътърскоч сос
Бакхус
Рецептата е част от новия брой на Бакхус, който може да бъде намерен в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV. Повече информация вижте тук.
Продукти:
* 5 големи твърди круши
* 50 г орехи
* 50 г стафиди
* 2 супени лъжици мед
* 2 щипки канела
* Щипка индийско орехче
За соса
* 200 г захар
* 30 г масло
Обелете крушите, без да махате дръжките. Дъното им се отрязва съвсем малко, колкото да могат да стоят прави, без да се клатят. Намажете с лимон, за да не почернеят.
След това разрежете всяка круша на 1/3 от върха към основата. Издълбайте кухина от основата, а горната част оставете за капак.
В купа се смесват орехите, стафидите, канелата, индийското орехче и медът. С този пълнеж запълвате всяка круша. Затваряте ги с капачетата и ги слагате настрани, докато приготвите соса.
Изсипете захарта в голяма тенджера с дебело дъно на силен котлон. Разбъркайте чак когато захарта тръгне да се разтопява и пожълтява. Бърка се до златистокафяво, след което се отстранява от котлона и се добавя маслото, отново с бъркане.
В този сос наредете крушите внимателно, затворете тенджерата с капак и върнете на котлон с умерен огън за 30 минути.
Когато крушите са сварени, ги извадете да изстинат в чинии за сервиране. През това време оставете соса да изстине и да се сгъсти, докато стане лепкав.
Финалната стъпка е с него да полеете всяка една круша.
Готови са за сервиране.